Vrijwilligers

Doel

De Stichting “Uiteraard Uitermeer’ is een burgerinitiatief  bestaande uit een 12-tal vrijwilligers uit Weesp, die geheel belangeloos zich inzetten voor de ontwikkeling van het fortterrein. Er zijn geen betaalde krachten verbonden aan de stichting. Vanwege het uit te voeren ontwikkelingsplan en de daarbij behorende hoeveelheid werkzaamheden heeft de stichting een vrijwilligersorganisatie opgezet die allerlei ondersteunend werk verricht. Aan het hoofd van de organisatie staat  een coördinator die verantwoordelijk is voor werving, begeleiding, werkomstandigheden, planning activiteiten, verdeling werkzaamheden, materialen en verantwoording aan de Stichting.

Organisatie

Werving

Vanwege het specifieke karakter van de werkzaamheden kiezen wij er in eerste instantie voor de vrijwilligers aan te trekken uit de eigen netwerken. Indien dit tot onvoldoende resultaat leidt, zullen wij gebruik maken van de vrijwilligersbank van ‘Versa’ en de lokale media.

Introductie

Introductie van de vrijwilliger gebeurt in de vorm van een gesprek met de coördinator, gekoppeld aan een rondleiding plus kennismaking met de overige vrijwilligers. Vervolgens wordt een inwerkperiode afgesproken. Aan het eind daarvan vindt een gesprek plaats over een proefperiode. Als beide partijen hierna met elkaar door willen dan wordt een vrijwilligerscontract ondertekend, waarin naast een aantal afspraken ook een vrijwilligersverzekering is opgenomen.

Werkdag

De vaste werkdag van de vrijwilligers is de dinsdag van 9.30- ca. 15.30. Begonnen wordt in het informatiecentrum met koffie en koek, waarbij ondertussen de werkzaamheden en taakverdeling worden besproken;  tussen-de-middag wordt gezamenlijk de lunch gebruikt. Daarnaast wordt er soms ook een beroep gedaan op de vrijwilligers om voor specifieke werkzaamheden op een ander moment naar Uitermeer te komen.  

Tijdsinvestering

Uiteraard is de te investeren tijd van de individuele vrijwilliger afhankelijk van de beschikbaarheid en de aard van de werkzaamheden. Hierbij wordt bij de planning altijd rekening  gehouden, hoewel wij van mening zijn dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is.  Los van de privé- omstandigheden moeten we wel op de vrijwilligers kunnen rekenen.  Het vrijwilligerswerk bij de Stichting Uiteraard Uitermeer gebeurt geheel uit eigen wil en is onbetaald, ook wordt geen reiskostenvergoeding verstrekt.

Activiteiten

 1. Groenonderhoud
 2. Technisch onderhoud
 3. Organiseren van kleinschalige evenementen
 4. Geven van historische rondleidingen
 5. Geven van natuurrondleidingen
 6. Begeleiden van de Buitenklas ( basisschoolleerlingen)
 7. Organiseren van culturele activiteiten( cultuurclub)
 8. Administratief ondersteunen van ‘De Vrienden van Uitermeer’

Gerealiseerde voorzieningen  en activiteiten door of met vrijwilligers  o.a.  :

 • Maken van een wandelroute op Uitermeer
 • Maken van een audiotour op Uitermeer
 • Realisatie broedhoop voor slangen
 • Takkenrillen ter afscheiding van terrassen en wandelpaden
 • Plaatsen Ooievaarsnest
 • Maken voorziening voor werkbrug bij Torenfort
 • Organisatie van de evenementen: ‘Pluk de lente’; ‘Proef de Kunst’ en ‘Poppen op het Fort’
 • Realisatie ‘Plofhuis7’
 • Plaatsen insectenhotels

 

Binding

De Stichting stelt het werk van de vrijwilligers bijzonder op prijs en naast de regelmatige belangstelling blijkt de waardering ook uit:

 • Een jaarlijks kerstpakket
 • Een jaarlijks uitje
 • Een attentie bij bijzondere privé omstandigheden
 • Mogelijkheid tot scholing voor bepaalde certificaten t.b.v. het vrijwilligerswerk
 • Een vrijwilligersverzekering ( via de gemeente Weesp)
 • Bijwonen van evenementen of uitvoeringen op Uitermeer ( gratis of met korting)

Huidige situatie

Op 1 oktober 2017 zijn er 13 vrijwilligers actief ( 7 mannen en 6 vrouwen)

Aanmelden

Mensen die belangstelling hebben voor het vrijwilligerswerk op Uitermeer kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of  telefonisch via de vrijwilligers- coördinator Joop van Wijngaarden 06-55572422

Blog

IJs, ganzen, kuifeenden, meerkoeten, boomkruiper

Vanmorgen even een rondje gelopen op zoek naar restanten van ijs en hoeveel ijs ligt er nog in de Vecht? Tenslotte was het vorige week te koud om buiten te werken, vanwege de koude oostenwind en de lage temperaturen!

   

                 

In de Vecht lag nog wat ijs en er waren veel vogels in het water: meerkoeten, de boerderijganzen en kuifeenden. Zelfs op de steiger zaten  2 ganzen.

Toen ik naar de auto liep, zag ik een boomkruiper op een boom, tegenover de Infoschuur. Rustig kroop hij naar boven, onderwijl zoekend naar insecten in de stam met zijn ietwat spitse, omlaag gebogen snavel.

 

Wij hebben ook nestkasten voor boomkruipers hangen, wie weet, wordt dit een van de bewoners.  Vlakbij zat een zanglijster prachtig te zingen in een boom! Koolmeesjes lieten zich flink horen in de bomen, merels liepen druk heen en weer in het bos en roodborstjes vlogen rond. Kortom een drukte van belang bij de vogels.

 

Bomen staan daar zo dicht op elkaar als haren op een hond (uitspraak van Barends)

On werk voor vandaag was hakselen van takken en met de snippers de paden ophogen. Het was heerlijk werkweer.

Na afloop zijn we naar de Infoschuur gegaan om te lunchen.

Tijdens het werkoverleg, na de koffie met stroopwafel, had Barend nog een tip: Langs de dienstweg staan onderaan, dicht langs de  waterkant heel veel bomen, die zouden ook kunnen worden uitgedund, want er staan er nog genoeg langs de weg:

De bomen staan daar zo dicht op elkaar als haren op een hond!

Dus, aan de slag langs de waterkant vóór  1 maart, want dan begint het broedseizoen en mag er niet meer worden verstoord!

De eerste boom wordt uit het water getrokken en daarna in kleine stukken gezaagd. Er volgen er nog meer!  Marijke, Trudy en ik gaan de takken, die Steven heeft afgeleverd van zijn gesnoeide wilgen, op de Uitermeerexpres laden en naar de takkenrillen brengen! De rillen zijn goed ingezakt, dus langs het hek van de Provincie kunnen er heel wat bij!

Uitermeerexpres                           langs het hek van de Provincie

Als het werken is gedaan, lopen we terug naar de Infoschuur om te lunchen en onderweg zien we de bollen, het worden er steeds meer achter Plofhuis7.

 

De bollen komen boven de grond

 

Vlak voor de Infoschuur kwamen deze bollen al boven de grond, later vonden we er steeds meer. Ook langs de paden deden de sneeuwklokjes al hun best om te gaan bloeien. Volgende week staan ze in bloei!

Vorig jaar hing een nestkast alleen nog maar op 1 spijker, geen enkele vogel wilde zo’n wiebelig huis! André heeft hem weer gerepareerd en de kast hangt weer klaar voor de mezen!

 

Op naar de volgende werkzaamheden! De boom die omgewaaid was, moet nog in kleinere stukken worden gezaagd! En takken die een goede maat hebben, kunnen op de takkenrillen! Piet en Rob zagen de boom in kleinere stukken! Marijke, Joop en ik snoeien en brengen de takken naar de rillen!

op de rillen met die takken

En nog een  mooie foto van het ijs!

Stormschade en nestkasten

Tijdens de storm van donderdag 18 januari is er een boom op de dienstweg gevallen en daar moet wat aan gedaan worden vandaag! Enorme verlengsnoeren, de elektrische zaag, touwen, etc. alles naar de plek van de gevallen schoonheid.


Na een tijdje hebben Piet en Jan haar van de weg af en in stukken gezaagd. Als je in de stronk van de boom kijkt, die is helemaal hol, dus deze zou zeker om zijn gegaan! André en ik gaan de nestkasten verder bekijken welke gerepareerd moeten worden of vervangen. Ook maken we de bodems schoon, zodat onze broeders weer een prachtige start hebben in maart of april. Tot onze grote verrassing vonden we nog een prachtig nest in een kast die we na juni niet meer gecontroleerd hebben, omdat er te veel vlooien in zaten. Dus daarna heeft er nog een kool- of pimpelmees succesvol in gebroed!

Dit is de laatste nestkast die we hebben bekeken, alles in orde. Deze nestkast is voor een boomkruiper, maar vorig jaar heeft er een koolmees in gebroed. Er zijn 9 jongen uitgevlogen!

De volgende bomen uit het water

Op de tweede dag van het nieuwe jaar 2018 waren we weer met veel vrijwilligers, dus na de koffie met koek aan de slag in de sloot! Waar gaan we verder? Het vlot is bemenst en vaart naar de nieuwe plek! Maar de bomen en het riet zijn ondoordringbaar! Terug met het vlot!

Er wordt gezaagd, de takken van 2 weken geleden worden gehakseld en daarna worden de snippers naar het pad gebracht, naast Plofhuis 7.

En een mooie stapel hout voor in de kachel of in de open haard.

Andere touwtje

Dinsdag was het eindelijk zo ver, er waren genoeg mensen om bomen uit het water te halen die de vaargeul  te ondiep maakten. Dus alle hens een dek en naar de vaargeul naast het restaurant. Het vlot ook mee, want dan kan er ook iemand vanaf het water meehelpen.

   

Het ging helemaal goed, de boom kon uit het water getrokken worden, Iedereen klaar aan de kant? Trekken maar! Nee, het andere touw, graag, deze is van het vlot! En die hoeft de kant niet op! Zo, die ligt op de kant, nu verder met de zagen, de kniptangen en de snoeischaren!

Bij de infoschuur werden de staanders van de bank schoongemaakt en de latten in de grondverf gezet.

 

Rondom het terras van het restaurant is de vlechtheg gesnoeid.

 

Later kwam een roodborstje even kijken hoe het er uit zag!

 

 

Braakballen

 

Gisteren zijn we in het torenfort gaan zoek naar braakballen. En inderdaad, ze lagen er, een stuk of 70! Zouden ze van de kerkuil zijn, die elk jaar in de buurt in een nestkat broedt? Dat ga ik vragen aan Harry de Rooy, van de kerkuilenwerkgroep in het Gooi. Maar, helaas, dit jaar niet, vanwege de verstoring van de wegwerkzaamheden! Dus de uil zoekt in het torenfort RUST!

 

Nog wat meer over de kerkuilen: ze  leven in (half)open landschappen, meestal het boerenland en dat is er genoeg in de buurt! De uilen worden, als het donker is, actief om in het open veld te jagen op vooral veldmuizen. Kerkuilen zijn in het algemeen plaatstrouw. Dus hopelijk broeden ze volgend jaar weer in hun eigen kast!

 

 

                 herfststijlloos

Vorige week zijn ze geplant, ze hebben eigenlijk al gebloeid, maar we zagen deze prachtige bloemen vrolijk tussen de afgevallen bladeren staan! En gisteren zijn we bezig geweest met het klaarzetten van de stoelen, het scherm en de beamertafel in Plohuis7 voor de lezing van a.s. donderdag over de Vogeltrek, door Ton Eggenhuizen. De blaadjes zijn weer weggeblazen, er zijn takken in de grond gezet voor de takkenrillen:

De takkenrillen zijn gevuld met het snoeiwerk van de buitenklas en er werd geschuurd aan de planken voor een bank op Uitermeer! Het wordt een groene!

 

Het was een heerlijke werkdag en eigenlijk, zonder regen, met alleen de druppels uit de bomen!

Buitenklas, takken en 5000 bollen

Op vrijdag 10 november hebben de groepen 5 van de Kors Breijerschool, in het kader van de Buitenklas, geholpen bij het snoeien van heggen aan de Utrechtseweg. Vol plezier werden snoeischaren, takkenscharen en zagen ter hand genomen. Nadat 's ochtends de eerste groep al veel van de heg had weggehaald, kwam  's middags de tweede groep, die in net zo'n tempo doorging met het werk.  De warme chocolademelk die gedronken werd bij de houtkachel zorgde voor extra brandstof bij de kinderen en ouders. Halverwege de middag was de heg verdwenen en kon Steven de Nie met een auto vol takken naar Fort Uitermeer rijden, waar de vrijwilligers van Uitermeer de takkenrillen mee op kunnen hogen.

Op donderdag 16 november hebben de groepen 6/7 en 7: 5000 bollen in de grond gezet! Dinsdag zijn de plantstokken op maat gezaagd. Donderdag kreeg elke groep van 3/ 4 leerlingen bollen erbij. 1 Leerling maakt het gat, de tweede plant de bol en de derde maakt het gat dicht!

 

Wat voor bollen waren het?

     

Meiklokje     Wilde hyacint      Wilde tulp    Aronskelk    Herfststijlloos

Aan het werk

Als vrijwilligers doen we allerlei verschillende klussen: maaien, bladblazen, goten schoonmaken, takken zoeken en versnipperen voor de paden of verzamelen voor het ophogen van de takkenrillen.

 

Dinsdag kregen we ze nog niet zo netjes aangeleverd, als hierboven, maar we gingen op zoek naar afgewaaide takken in het bos. De roodborstjes kwamen we overal tegen, de vinken vlogen voor ons op en de houtduiven werden ook gestoord bij het foerageren.  Uiteindelijk hebben we heel wat takken uit het bos gehaald en ook een aantal laten liggen voor de insecten.

Alles op de kar:

 

En meegenomen naar het infocentrum om kleiner te maken en op de takkenrillen te leggen. 

Weer een klus geklaard! Het was prachtig weer!

 

Herfst op Uitermeer

Deze week begin ik aan het blog voor Fort Uitermeer. Ik ben daar vrijwilliger, controleer de nestkasten en doe allerlei andere werkzaamheden op het terrein op dinsdag, samen met een aantal anderen. Als je op in deze herfstige tijd rondloopt op Uitermeer zie je veel paddenstoelen.

 

Heksenkringen

André en ik gaan in het najaar ook altijd alle nestkasten controleren of er nog kasten moeten worden gerepareerd en tot onze verbazing, kwamen we deze prachtige paddenstoelen tegen:

 

rechte koraalzwam               gewimperde aardster         stinkzwam

En de grootste verrassing: in een nestkast voor de boomkruiper vonden we een muizenfamilie! Volgende week, meer over dit kleine pareltje natuur.

Marlies van der Weyden

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Paviljoen Uit & Meer voor lunch of diner.