Vrijwilligers

Doel

De Stichting “Uiteraard Uitermeer’ is een burgerinitiatief  bestaande uit een 12-tal vrijwilligers uit Weesp, die geheel belangeloos zich inzetten voor de ontwikkeling van het fortterrein. Er zijn geen betaalde krachten verbonden aan de stichting. Vanwege het uit te voeren ontwikkelingsplan en de daarbij behorende hoeveelheid werkzaamheden heeft de stichting een vrijwilligersorganisatie opgezet die allerlei ondersteunend werk verricht. Aan het hoofd van de organisatie staat  een coördinator die verantwoordelijk is voor werving, begeleiding, werkomstandigheden, planning activiteiten, verdeling werkzaamheden, materialen en verantwoording aan de Stichting.

Organisatie

Werving

Vanwege het specifieke karakter van de werkzaamheden kiezen wij er in eerste instantie voor de vrijwilligers aan te trekken uit de eigen netwerken. Indien dit tot onvoldoende resultaat leidt, zullen wij gebruik maken van de vrijwilligersbank van ‘Versa’ en de lokale media.

Introductie

Introductie van de vrijwilliger gebeurt in de vorm van een gesprek met de coördinator, gekoppeld aan een rondleiding plus kennismaking met de overige vrijwilligers. Vervolgens wordt een inwerkperiode afgesproken. Aan het eind daarvan vindt een gesprek plaats over een proefperiode. Als beide partijen hierna met elkaar door willen dan wordt een vrijwilligerscontract ondertekend, waarin naast een aantal afspraken ook een vrijwilligersverzekering is opgenomen.

Werkdag

De vaste werkdag van de vrijwilligers is de dinsdag van 9.30- ca. 15.30. Begonnen wordt in het informatiecentrum met koffie en koek, waarbij ondertussen de werkzaamheden en taakverdeling worden besproken;  tussen-de-middag wordt gezamenlijk de lunch gebruikt. Daarnaast wordt er soms ook een beroep gedaan op de vrijwilligers om voor specifieke werkzaamheden op een ander moment naar Uitermeer te komen.  

Tijdsinvestering

Uiteraard is de te investeren tijd van de individuele vrijwilliger afhankelijk van de beschikbaarheid en de aard van de werkzaamheden. Hierbij wordt bij de planning altijd rekening  gehouden, hoewel wij van mening zijn dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is.  Los van de privé- omstandigheden moeten we wel op de vrijwilligers kunnen rekenen.  Het vrijwilligerswerk bij de Stichting Uiteraard Uitermeer gebeurt geheel uit eigen wil en is onbetaald, ook wordt geen reiskostenvergoeding verstrekt.

Activiteiten

 1. Groenonderhoud
 2. Technisch onderhoud
 3. Organiseren van kleinschalige evenementen
 4. Geven van historische rondleidingen
 5. Geven van natuurrondleidingen
 6. Begeleiden van de Buitenklas ( basisschoolleerlingen)
 7. Organiseren van culturele activiteiten( cultuurclub)
 8. Administratief ondersteunen van ‘De Vrienden van Uitermeer’

Gerealiseerde voorzieningen  en activiteiten door of met vrijwilligers  o.a.  :

 • Maken van een wandelroute op Uitermeer
 • Maken van een audiotour op Uitermeer
 • Realisatie broedhoop voor slangen
 • Takkenrillen ter afscheiding van terrassen en wandelpaden
 • Plaatsen Ooievaarsnest
 • Maken voorziening voor werkbrug bij Torenfort
 • Organisatie van de evenementen: ‘Pluk de lente’; ‘Proef de Kunst’ en ‘Poppen op het Fort’
 • Realisatie ‘Plofhuis7’
 • Plaatsen insectenhotels

 

Binding

De Stichting stelt het werk van de vrijwilligers bijzonder op prijs en naast de regelmatige belangstelling blijkt de waardering ook uit:

 • Een jaarlijks kerstpakket
 • Een jaarlijks uitje
 • Een attentie bij bijzondere privé omstandigheden
 • Mogelijkheid tot scholing voor bepaalde certificaten t.b.v. het vrijwilligerswerk
 • Een vrijwilligersverzekering ( via de gemeente Weesp)
 • Bijwonen van evenementen of uitvoeringen op Uitermeer ( gratis of met korting)

Huidige situatie

Op 1 oktober 2017 zijn er 13 vrijwilligers actief ( 7 mannen en 6 vrouwen)

Aanmelden

Mensen die belangstelling hebben voor het vrijwilligerswerk op Uitermeer kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of  telefonisch via de vrijwilligers- coördinator Joop van Wijngaarden 06-55572422

Blog

Brand, lege nestkasten en een laatkomer

Zoals je weet, is helaas het Paviljoen Uit&Meer afgebrand en het is nog steeds een triest gezicht als je in die richting kijkt. Het ziet er naar uit dat binnenkort de restanten worden opgeruimd en dat er daarna wordt gestart met de opbouw van het Paviljoen.Een heel ander (zonnig) beeld zijn gelukkig de bloeiende waterlelies om het Fort en in de sloten ernaast.

 

Vorige week dinsdag waren de boomklevers en de meeste kool -en pimpelmezen uitgevlogen, je hoorde ze in het bos. We hebben de nestkasten direct leeg- en schoongemaakt, zodat er misschien een 2e broedsel komt. De spreeuwen waren ook allemaal de nestkasten uit, behalve deze:

 

Gisteren (5 juni) zagen we tot onze verrassing dat 2 nestkasten voor de grauwe vliegenvanger bezet waren, in de ene 5 en de andere 6 eieren. De oudervogel vloog af en de eieren waren warm! Er wordt gebroed.

 

Een grauwe vliegenvanger is een lange afstandstrekker . Vanaf augustus ’s trekt hij nachts vanuit Europa naar Afrika voorbij de Sahara, en overwintert langs de rand van westelijk Afrika en verder zuidelijk.Eind februari trekt hij weer naar Europa om te broeden maar langzaam zodat de eerste niet voor eind april terug zijn.

Groeien en bloeien en een lezing

Vanaf  9 uur hebben we weer alle nestkasten bekeken en opgeschreven wat we zagen. De spreeuwen waren al bijna klaar om uit te vliegen, volgende week zijn ze uit de kasten en op weg naar een eigen leven. De kool - en pimpelmezen zijn druk met voeren of met broeden en de boomklevers maakten veel geluid om ons zo snel mogelijk weg te laten gaan bij de nestkast! Kortom het was een drukte van belang!

Fluitekruid                           geaderd witje op look zonder look

En omdat we het hele terrein over lopen, zagen we ook alle bloemen die er bloeien. Hieronder ook een foto van een van de vele wilde hyacinten.

In Plofhuis 7 was gisteravond, 15 mei, een boeiende lezing van Flip van Doorn over zijn boek “De eerste wandelaar”. Want wandelen is pas in de 20e eeuw een activiteit voor iedereen geworden! Daarvoor was lopen een manier om naar je werk te gaan of om je werk te doen.

 

De eerste spreeuwen en boomklevers uit het ei

Dinsdagmorgen startten Trudy en ik met regenbroek en jack om de nestkasten te controleren, maar bij nestkast 4 was het boekje al nat waarin we alles opschrijven, dus zijn we gestopt! Woensdagmiddag verder in het zonnetje! Bij de boomklever waren al 7 jongen en verder veel eieren en broedende kool - en pimpelmezen!  En een grote verrassing bij de spreeuwen, ik hoorde piepen in de kast en ja, de eerste spreeuwen waren ook uit het ei, kaal, donzig en blind.

Op de plek waar de bijenkasten staan, stond nu één grote bijenkast (van Gert Admiraal) en de bijen vlogen druk rond!

Nestkasten en heel veel bloemen

Om 9 uur waren André en ik weer helemaal klaar om de nestkasten te gaan controleren. Het was droog en onze tocht door het bos zorgde voor natte voeten en een natte broek, want het had daarvoor nog geregend. Tot onze verrassing waren de vogels helemaal in eileg-stemming. Hieronder 2 foto’s die Rob heeft gemaakt:

 

Pimpelmees                           en haar eieren

En de merel die op de nestkast van de grauwe vliegenvanger, een nest had gemaakt, vloog af en André voelde al jongen, hoeveel, dat werd te lastig!  Alle spreeuwen hadden eieren gelegd in hun eigen kasten, in de steenuilenkast, de spechtenkast en een boomkruiperkast.

 

wilde tulp                                                 wilde tulpen

Naast de Infoschuur, naast het Plofhuis deze prachtige wilde tulpen!

 

Europese vogelkers                             meiklokje met pinksterbloemen

Op weg naar het Paviljoen Uitermeer stond deze prachtig bloeiende Europese vogelkers en langs het water bij het Fort stonden meiklokjes tussen de pinksterbloemen.  Kortom, het was een waar feest!

Lente

Dinsdag 17 april waren we met een kleine bezetting. Eerst een kop koffie met Weespermoppen, een tractatie van Rob. Erg Lekker. De vrijwilligers die er waren, hebben lekker gewerkt en genoten van het mooie weer. Andre en ik zijn de vogelkasten gaan bekijken. Nagenoeg zijn ze allemaal bezet. De vogels zelf kijken niet zo nauw: er zat een spreeuw in de spechtenkast en in de kast van een boomkruiper komt ook een andere vogel. En er was een merelnest, nogal laag, tussen de stammen van 2 bomen geklemd. Het was goed verborgen.

Terwijl je dan over het terrein loopt, valt je oog ook op andere mooie dingen, zoals een prachtige pol blauw / paarse plant, famile van de ooievaarsbek.

Een eindje verderop zat een knots van een wijngaardslak op een eikenboom.

Dick, Karel en Rob, waren met aanplant van struikjes aan de gang. Als de zon schijnt en de vogels volop fluiten en rond vliegen is het heerlijk om op Uitermeer te werken.

     

 

Parende ooievaars, nestkasten en een andere piano

Vorige week donderdag, toen Koos Dijksterhuis

 

een interessante lezing gaf over wandelen naar Ankeveen, zagen we, net voor de start van de lezing 2 ooievaars op het nest, hoera!

Foto Tina Reinders

De volgende dag, 6 april, kregen we van de overburen in de woonboot het bericht dat de ooievaars op het nest hadden gepaard.

Maar helaas, toen we de volgende dag, zaterdag, langs kwamen roeien, waren er geen ooievaars meer op het nest. Wij dachten, dat ze even waren foerageren, maar daarna zijn ze niet meer gezien! Het laatste nieuws is dat ze zijn neergestreken op het ooievaarsnest aan de ’s-Gravelandseweg! We wachten het rustig af, wie weet, zijn ze alleen maar op zoek naar het beste nest!

Omdat het zulk prachtig lenteweer is geworden, zijn we ook begonnen met nestkastcontrole. Het was duidelijk dat de vogels ook al in de stemming waren. We zagen begin nestbouw, met alleen mos, er waren ook al nestkasten, waar mos en veertjes in lagen. En een pimpelmees zat op het nest om haar ei te leggen.

begin met dun laagje mos                         hoog mos, bijna klaar

Ook was een boomklever bezig, de nestkast is aangemetseld, om het gat te verkleinen (bij uilenkasten hebben ze meer werk). Onderin de kast lagen eikenblaadjes. Wat is vergat, was, om te kijken tussen de blaadjes of er al een ei was gelegd. Toen we wegliepen, zat er een druk alarmerend boomklever bovenin de boom!

Nestkast                                      Boomklever

Ook waren de spreeuwen al begonnen in de nestkasten.

begin met riet en veren

Omdat we het hele terrein over lopen, zagen we een prachtig bloeiende sleedoorn, bloeiend op het kale hout.

De andere vrijwilligers hebben een  piano opgehaald en die werd in Plofhuis 7 gezet.

En om deze blog af te sluiten, heb ik nog een heel andere foto, van een zonnende roodwangschildpad, die onderaan het torenfort lekker van de zon zat te genieten.

Bijen vliegen heen en weer

Ook deze dinsdag begonnen we weer met koffie en gebak, Marijke was jarig geweest! Daarna even de uitleg over alle werkzaamheden. Trudy gaat verder met de bank. Er moeten nog goten worden schoongemaakt door Rob, Marijke en Marlies gaan Plofhuis 7 in orde brengen voor de lezing van Koos Dijksterhuis, a.s. donderdag, Joop en Theo zetten de apparatuur daarvoor klaar en  daarna lekker buiten aan het werk.

Als we naar de dienstweg lopen, zien we dat er een nieuwe bijenkast is neergezet en de bijen vliegen af en aan.

En gelukkig voor de bijen, staan er steeds meer bloemen op het terrein te bloeien.

We hebben veel klein hoefblad gezien en in het bos een aantal prachtige kleine bloempjes, scilla’s glory-of-the-snow.

Dat belooft wat voor de volgende weken!

En nog ooievaar-nieuws, ook dit jaar heeft Rob de ooievaar op het nest kunnen fotograferen! Vorige week, 28 maart!

Komt de ooievaar broeden op het nest?

Hieronder staan 2 foto’s, die onze vrijwilliger Rob, vorig jaar heeft gemaakt. Vorige week hebben allerlei mensen weer een ooievaar op het nest gezien, onze verwachtingen zijn hooggespannen! Gaat het dit jaar wel gebeuren?

 

Gisteren was het duidelijk lente aan het worden op het terrein, narcissen staan te bloeien en er komen nog meer bollen op die vorig najaar door de leerlingen van de Kors Breijerschool in Weesp, zijn geplant.

Wilde tulp                                              Narcissen

Op de dienstweg waren we bezig om een boom, die in het water lag, te verzagen en daar kwamen mooie schijven van.

 

De bank, die vorig najaar, zo fanatiek, is kaal geschuurd, zetten we nu in de grondverf, dus volgende week laat ik zien hoe ver we daarmee zijn. 

’s Morgens bij de koffie en taart (Dick was jarig geweest) vertelde Rob dat hij blauwe reigers bezig had gezien met het maken van een nest, vlakbij de Infoschuur. Het is nog takkenwerk, maar de reiger zat erbij, totdat ik een foto van het nest gig maken, toen vloog hij/zij weg.

Volgende week probeer ik weer een foto te maken, met reigers!

 

IJs, ganzen, kuifeenden, meerkoeten, boomkruiper

Vanmorgen even een rondje gelopen op zoek naar restanten van ijs en hoeveel ijs ligt er nog in de Vecht? Tenslotte was het vorige week te koud om buiten te werken, vanwege de koude oostenwind en de lage temperaturen!

   

                 

In de Vecht lag nog wat ijs en er waren veel vogels in het water: meerkoeten, de boerderijganzen en kuifeenden. Zelfs op de steiger zaten  2 ganzen.

Toen ik naar de auto liep, zag ik een boomkruiper op een boom, tegenover de Infoschuur. Rustig kroop hij naar boven, onderwijl zoekend naar insecten in de stam met zijn ietwat spitse, omlaag gebogen snavel.

 

Wij hebben ook nestkasten voor boomkruipers hangen, wie weet, wordt dit een van de bewoners.  Vlakbij zat een zanglijster prachtig te zingen in een boom! Koolmeesjes lieten zich flink horen in de bomen, merels liepen druk heen en weer in het bos en roodborstjes vlogen rond. Kortom een drukte van belang bij de vogels.

 

Bomen staan daar zo dicht op elkaar als haren op een hond (uitspraak van Barends)

On werk voor vandaag was hakselen van takken en met de snippers de paden ophogen. Het was heerlijk werkweer.

Na afloop zijn we naar de Infoschuur gegaan om te lunchen.

Tijdens het werkoverleg, na de koffie met stroopwafel, had Barend nog een tip: Langs de dienstweg staan onderaan, dicht langs de  waterkant heel veel bomen, die zouden ook kunnen worden uitgedund, want er staan er nog genoeg langs de weg:

De bomen staan daar zo dicht op elkaar als haren op een hond!

Dus, aan de slag langs de waterkant vóór  1 maart, want dan begint het broedseizoen en mag er niet meer worden verstoord!

De eerste boom wordt uit het water getrokken en daarna in kleine stukken gezaagd. Er volgen er nog meer!  Marijke, Trudy en ik gaan de takken, die Steven heeft afgeleverd van zijn gesnoeide wilgen, op de Uitermeerexpres laden en naar de takkenrillen brengen! De rillen zijn goed ingezakt, dus langs het hek van de Provincie kunnen er heel wat bij!

Uitermeerexpres                           langs het hek van de Provincie

Als het werken is gedaan, lopen we terug naar de Infoschuur om te lunchen en onderweg zien we de bollen, het worden er steeds meer achter Plofhuis7.

 

De bollen komen boven de grond

 

Vlak voor de Infoschuur kwamen deze bollen al boven de grond, later vonden we er steeds meer. Ook langs de paden deden de sneeuwklokjes al hun best om te gaan bloeien. Volgende week staan ze in bloei!

Vorig jaar hing een nestkast alleen nog maar op 1 spijker, geen enkele vogel wilde zo’n wiebelig huis! André heeft hem weer gerepareerd en de kast hangt weer klaar voor de mezen!

 

Op naar de volgende werkzaamheden! De boom die omgewaaid was, moet nog in kleinere stukken worden gezaagd! En takken die een goede maat hebben, kunnen op de takkenrillen! Piet en Rob zagen de boom in kleinere stukken! Marijke, Joop en ik snoeien en brengen de takken naar de rillen!

op de rillen met die takken

En nog een  mooie foto van het ijs!

Stormschade en nestkasten

Tijdens de storm van donderdag 18 januari is er een boom op de dienstweg gevallen en daar moet wat aan gedaan worden vandaag! Enorme verlengsnoeren, de elektrische zaag, touwen, etc. alles naar de plek van de gevallen schoonheid.


Na een tijdje hebben Piet en Jan haar van de weg af en in stukken gezaagd. Als je in de stronk van de boom kijkt, die is helemaal hol, dus deze zou zeker om zijn gegaan! André en ik gaan de nestkasten verder bekijken welke gerepareerd moeten worden of vervangen. Ook maken we de bodems schoon, zodat onze broeders weer een prachtige start hebben in maart of april. Tot onze grote verrassing vonden we nog een prachtig nest in een kast die we na juni niet meer gecontroleerd hebben, omdat er te veel vlooien in zaten. Dus daarna heeft er nog een kool- of pimpelmees succesvol in gebroed!

Dit is de laatste nestkast die we hebben bekeken, alles in orde. Deze nestkast is voor een boomkruiper, maar vorig jaar heeft er een koolmees in gebroed. Er zijn 9 jongen uitgevlogen!

De volgende bomen uit het water

Op de tweede dag van het nieuwe jaar 2018 waren we weer met veel vrijwilligers, dus na de koffie met koek aan de slag in de sloot! Waar gaan we verder? Het vlot is bemenst en vaart naar de nieuwe plek! Maar de bomen en het riet zijn ondoordringbaar! Terug met het vlot!

Er wordt gezaagd, de takken van 2 weken geleden worden gehakseld en daarna worden de snippers naar het pad gebracht, naast Plofhuis 7.

En een mooie stapel hout voor in de kachel of in de open haard.

Andere touwtje

Dinsdag was het eindelijk zo ver, er waren genoeg mensen om bomen uit het water te halen die de vaargeul  te ondiep maakten. Dus alle hens een dek en naar de vaargeul naast het restaurant. Het vlot ook mee, want dan kan er ook iemand vanaf het water meehelpen.

   

Het ging helemaal goed, de boom kon uit het water getrokken worden, Iedereen klaar aan de kant? Trekken maar! Nee, het andere touw, graag, deze is van het vlot! En die hoeft de kant niet op! Zo, die ligt op de kant, nu verder met de zagen, de kniptangen en de snoeischaren!

Bij de infoschuur werden de staanders van de bank schoongemaakt en de latten in de grondverf gezet.

 

Rondom het terras van het restaurant is de vlechtheg gesnoeid.

 

Later kwam een roodborstje even kijken hoe het er uit zag!

 

 

Braakballen

 

Gisteren zijn we in het torenfort gaan zoek naar braakballen. En inderdaad, ze lagen er, een stuk of 70! Zouden ze van de kerkuil zijn, die elk jaar in de buurt in een nestkat broedt? Dat ga ik vragen aan Harry de Rooy, van de kerkuilenwerkgroep in het Gooi. Maar, helaas, dit jaar niet, vanwege de verstoring van de wegwerkzaamheden! Dus de uil zoekt in het torenfort RUST!

 

Nog wat meer over de kerkuilen: ze  leven in (half)open landschappen, meestal het boerenland en dat is er genoeg in de buurt! De uilen worden, als het donker is, actief om in het open veld te jagen op vooral veldmuizen. Kerkuilen zijn in het algemeen plaatstrouw. Dus hopelijk broeden ze volgend jaar weer in hun eigen kast!

 

 

                 herfststijlloos

Vorige week zijn ze geplant, ze hebben eigenlijk al gebloeid, maar we zagen deze prachtige bloemen vrolijk tussen de afgevallen bladeren staan! En gisteren zijn we bezig geweest met het klaarzetten van de stoelen, het scherm en de beamertafel in Plohuis7 voor de lezing van a.s. donderdag over de Vogeltrek, door Ton Eggenhuizen. De blaadjes zijn weer weggeblazen, er zijn takken in de grond gezet voor de takkenrillen:

De takkenrillen zijn gevuld met het snoeiwerk van de buitenklas en er werd geschuurd aan de planken voor een bank op Uitermeer! Het wordt een groene!

 

Het was een heerlijke werkdag en eigenlijk, zonder regen, met alleen de druppels uit de bomen!

Buitenklas, takken en 5000 bollen

Op vrijdag 10 november hebben de groepen 5 van de Kors Breijerschool, in het kader van de Buitenklas, geholpen bij het snoeien van heggen aan de Utrechtseweg. Vol plezier werden snoeischaren, takkenscharen en zagen ter hand genomen. Nadat 's ochtends de eerste groep al veel van de heg had weggehaald, kwam  's middags de tweede groep, die in net zo'n tempo doorging met het werk.  De warme chocolademelk die gedronken werd bij de houtkachel zorgde voor extra brandstof bij de kinderen en ouders. Halverwege de middag was de heg verdwenen en kon Steven de Nie met een auto vol takken naar Fort Uitermeer rijden, waar de vrijwilligers van Uitermeer de takkenrillen mee op kunnen hogen.

Op donderdag 16 november hebben de groepen 6/7 en 7: 5000 bollen in de grond gezet! Dinsdag zijn de plantstokken op maat gezaagd. Donderdag kreeg elke groep van 3/ 4 leerlingen bollen erbij. 1 Leerling maakt het gat, de tweede plant de bol en de derde maakt het gat dicht!

 

Wat voor bollen waren het?

     

Meiklokje     Wilde hyacint      Wilde tulp    Aronskelk    Herfststijlloos

Aan het werk

Als vrijwilligers doen we allerlei verschillende klussen: maaien, bladblazen, goten schoonmaken, takken zoeken en versnipperen voor de paden of verzamelen voor het ophogen van de takkenrillen.

 

Dinsdag kregen we ze nog niet zo netjes aangeleverd, als hierboven, maar we gingen op zoek naar afgewaaide takken in het bos. De roodborstjes kwamen we overal tegen, de vinken vlogen voor ons op en de houtduiven werden ook gestoord bij het foerageren.  Uiteindelijk hebben we heel wat takken uit het bos gehaald en ook een aantal laten liggen voor de insecten.

Alles op de kar:

 

En meegenomen naar het infocentrum om kleiner te maken en op de takkenrillen te leggen. 

Weer een klus geklaard! Het was prachtig weer!

 

Herfst op Uitermeer

Deze week begin ik aan het blog voor Fort Uitermeer. Ik ben daar vrijwilliger, controleer de nestkasten en doe allerlei andere werkzaamheden op het terrein op dinsdag, samen met een aantal anderen. Als je op in deze herfstige tijd rondloopt op Uitermeer zie je veel paddenstoelen.

 

Heksenkringen

André en ik gaan in het najaar ook altijd alle nestkasten controleren of er nog kasten moeten worden gerepareerd en tot onze verbazing, kwamen we deze prachtige paddenstoelen tegen:

 

rechte koraalzwam               gewimperde aardster         stinkzwam

En de grootste verrassing: in een nestkast voor de boomkruiper vonden we een muizenfamilie! Volgende week, meer over dit kleine pareltje natuur.

Marlies van der Weyden

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Paviljoen Uit & Meer voor lunch of diner.