Programma Plofhuis7

Programma 2019-2020

Hier het programma 2019 - 2020.  Op http://www.uiteraarduitermeer.nl/evenementen een terugblik van voorgaande jaren.

Hou deze website en facebookpagina in de gaten voor exacte data en aanvangstijden!

 

Burton Greene Trio AFGELAST IVM CORONAVIRUS SITUATIE!

29 maart 2020 15.30 uur - Muziek

Thelonius Monk Tribute Project

Dit bijzondere project is een Tribute to Monk dat in vele opzichten een belangrijke en voortdurende inspiratie is voor het trio sinds haar oprichting.  We horen niet alleen een aantal grote, tijdloze normen van Monk, maar ook enkele recente composities en arrangementen van Burton die duidelijk de invloed van de meester laten zien. Het trio speelt een breed spectrum van muziek: van weinig bekende "Un-standards" (verdient een breder gehoor en erkenning), co-composities en Burton's originelen met inbegrip van meer vrije, spontane werken.  De muziek is niet-categorisch omdat het een brede basis van klassieke, jazz, folk en wereldmuziek middelen omvat. 

Pianist/componist Burton heeft vele muzikale incarnaties sinds hij professioneel in zijn geboortestad Chicago in 1962 begon. Zijn eerste groep in New York met bassist AlanSilva: The Free Form Improvisation Ensemble (1963-1965) was de eerste band ter wereld die volledig vrije geïmproviseerde muziek speelde als modus operandi.  Ze werden gevraagd om lid te worden van het Jazz Composers Guild door Bill Dixon en Cecil Taylor. Sindsdien heeft hij optredens in heel de VS en Europa als solist, in duo's en  trio's waaronder een van de eerste wereldmuziekbands:  The East West Trio , in kwartetten, met zijn grote 14-koppige ensemble: de New Age jazz Chorale,  en zijn klezmer/Balkan jazzgroep: Klez-Edge, etc.  Zijn muziek is verschenen op meer dan  90  platen en cd's. Meer recent  richtte hij zich op zijn Trio met Roberto Haliffi (Tripoli Libië/Amsterdam) op drums, RenatoFerreira (Sao Paulo Brazilië/Amsterdam) op bas.  

Roberto Haliffi—Drums, Percussion heeft de afgelopen 29 jaar continu met Burton gewerkt in veel van Burton's ensembles, waaronder trio's, kwartetten,  Klezmokum  en  Klez-Edge. Net als Burton speelt Roberto vrij in veel verschillende muziekstijlen. Hij speelde   in het buitenland : 2012 in Suriname: Paramaribo jazz festival,  2014 inDuitsland: Chemnitz Klezmer Festival  met  Klez-Edge, Tel-Aviv Israël met Anat Fort. Hij is trots om elke maandag in het beroemde Jazzcafé Alto in Amsterdam te spelen met pianist Mark v.d. Feen en bassist Peter Bjornild.  Hij geeft drum- en percussieles. Zijn muziek is op meer dan 35 opnames op verschillende labels in Europa en in de Verenigde Staten.

Renato Ferreira – Bass / componist. Naast het bespelen van de bass is Renato tevens saxofonist en componist.  Voor oorsprong komt hij uit Brazilië, Sao Paulo. Hij heeft daar in diverse ensembles gespeeld. Na zijn verhuizing naar Nederland speelde hij meerdere Jaren in het Koninklijk Improvisatie Orkest. Met deze groep trad hij verschillende keren op in het Bimhuis, samen met o.a. Han Bennink, Steve Beresford en Phil Minton. Sinds 2015 geeft hij leiding aan het ‘Nativ Aliens Ensemble’, een band die o.a. composities combineert met vrije improvisaties en traditionele vormen van de Braziliaanse volksmuziek. Recent trad hij op in het Konzerthaus in Wenen, Bologna, Den Haag Korzo Theater, Tivoli Utrecht en in Brussel op het Festival Ars Musica. Hij heeft met vele bekende muzikanten gespeeld zoals, Oene van Geel, Burton Greene, Michael Moore, Mike Del Ferro, Wilfried de Joode, Saartje van Kamp en nog vele anderen

Kaarten á  € 10,-  bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij de deur.

O A'mor 7 april AFGELAST IVM CORONAVIRUS SITUATIE!

7 april 2020 - Docuclub

Nadere informatie volgt

Natuurlezing over BOMEN AFGELAST IVM CORONAVIRUS SITUATIE!

14 april 2020 - Lezing

Jan Diek van Mansvelt

Bomen zijn heel bijzondere planten vergeleken met de een- en tweejarigen waarvan we graag de bloemen plukken. Daarvoor maken we een grote of kleine buiging naar beneden. Dat kan al vroeg in het voorjaar en vervolgens het hele jaar door, de ene soort na de ander. Om vruchten van bomen te plukken reiken we naar boven. Daarvoor moeten we wachten tot de eerste kersen rijp zijn. Het duurt ook jaren voor bomen volop bloeien. Van eenzame dennen in de Toendra tot ontelbaar veel soorten naast en door elkaar in de tropische regenwouden: bomen vertegenwoordigen bij uitstek duurzaamheid. Verlucht met plaatjes zal Jan Diek van Mansvelt over bomen vertellen als uitnodiging voor een gesprek naderhand.

De lezing begint 20.00 uur in Plofhuis7 op Fort Uitermeer, Uitermeer 5, 1381 HP Weesp. Kaarten à  € 7,50 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of aan de kassa.

 

H.E.N.K AFGELAST IVM CORONAVIRUS SITUATIE!

19 april 2020 - Muziek

Foto by Felipe Pipi

Naast Bert Lochs(flügelhorn & trompet) vinden we de lyrische Stephanie Francke (alt- & sopraansax) in de frontlinie. Ed Baatsen(piano), met wie Henk voor meer dan twintig jaar in de groep Special Delivery speelde, en de creatieve slagwerker Friso van Wijck vormen samen met Henk de Ligt de rest van de groep.

Rinus van der Heijden schreef hierover in de JazzNu: “Henk de Ligt is er ronduit in geslaagd enorme diversiteit en gelaagdheid aan te brengen in de dertien stukken. Dat is zeker zijn verdienste, maar de doorwrochte keuze van medemusici is daar zeker ook debet aan.” en ook: “HENK is het samengaan van deze zo mooie musici en zo bekeken is de naam een eerbetoon aan het kwintet en in elkaar opgaan van ieder zo waardevol individu”.

Hans Ivernizzi schreef hierover in de Jazzflits: “De mannen buitelen heftig swingend over elkaar heen, maar spelen ook prachtig ingetogen.

Er is alle ruimte voor sfeerbepalende strijkpartijen op de contrabas.”

“Met Earth Tones levert Henk de Ligt een masterclass in compositie af....prachtig subtiel, verrassend, mooi, spannend en ritmisch” , schreef Peter Roozendaal in de Bassist

Jan Brouwer merkte in het Jazzbulletin op: “ a Poor Man’s Prayer, een stuk dat de competentie van De Ligt als componist onderstreept”.

en Ken Vos schreef hierover in de Jazzism: “De meeste stukken zijn van de bassist en blinken uit door hun harmonische en ritmische gelaagdheid”

In de loop der jaren hebben de composities van Henk de Ligt zich middels het gebruik van allerlei twintigste-eeuwse compositie technieken zo ontwikkeld, dat men kan spreken van een unieke stijl.

Volgens Rinus van der Heijden in Jazzenzo:“ … een mijlpaal in de toekomstige Nederlandse jazzgeschiedenis… “

Ruud Meijer schreef hierover in HP/De Tijd: “Complexe, maar altijd organische muziek, die direct onder je huid kruipt.”

De muziek van HENK heeft een kamermuziekachtige sfeer, waarbij, los van conventionele ideeën, verschillende lijnen als een fijn net door elkaar lopen; contrapunctische melodieën, verweven met verrassende, eigentijdse jazz harmonieën, ritmisch uitdagende patronen en gedurfde improvisaties.

Componisten die zo'n spanningsboog op papier weten te zetten, zijn zeldzaam”, ( Ruud Meijer, Algemeen Dagblad).

 

Koffieconcert "Beethoven leeft" AFGELAST IVM CORONAVIRUS SITUATIE!

26 april 2020 11.00 uur - Muziek