Plannen uit de la!

 

Van de site van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij 

Fort Uitermeer krijgt een tweede leven. Na een taaie juridische strijd kan Stichting Uiteraard Uitermeer zich weer richten op de ontwikkeling van het waterliniefort bij Weesp. KNHM fungeerde als sparringpartner en organiseerde de juiste know how om de plannen te verwezenlijken.

“Dankzij KNHM en Arcadis zijn we overeind gebleven,” zegt André Roosken, stichting Uiteraard Uitermeer.

De stichting wil het gebied rondom het fort aantrekkelijker en beleefbaar maken en de samenhang vergroten. De plannen van Uiteraard Uitermeer voorzien onder meer in de aanleg van een extra steiger en de restauratie van zogeheten plofhuisjes, waar vroeger munitie werd bewaard. Helaas konden de plannen niet tot uitvoer gebracht worden. Dat heeft alles te maken met plaatselijke milieuactivisten, die dergelijke initiatieven met bezwaarprocedures proberen tegen te houden.

“Uiteraard Uitermeer heeft een integraal plan opgesteld, waarin ook natuur en milieu belangrijke speerpunten zijn”, zegt Nico Dorrestijn, namens KNHM bij het project betrokken. “Maar telkens als de stichting iets op het terrein wil veranderen, doen de milieuactivisten een beroep op de flora- en faunawet. Daardoor stagneert elke ontwikkeling.”

Om juridisch tegenwicht te kunnen bieden, klopte Uiteraard Uitermeer voor advies aan bij KNHM, die de samenwerking opzocht met de ecologen Beno Koolstra en Jasper Ohm van Arcadis. Mede dankzij hun inspanningen werden vrijwel alle juridische obstakels uit de weg geruimd. Tot opluchting van André Roosken van Uiteraard Uitermeer. “Voor een stichting met vrijwilligers is zo’n eindeloze juridische strijd bijna niet op te brengen. Maar dankzij de deskundige hulp van KNHM en Arcadis zijn we overeind gebleven en kunnen we ons eindelijk weer richten op ons hoofddoel: een gevarieerd, groen en aantrekkelijk fort.”

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Paviljoen Uit & Meer voor lunch of diner.