Vrijwilligers

Doel

De Stichting “Uiteraard Uitermeer’ is een burgerinitiatief  bestaande uit een 12-tal vrijwilligers uit Weesp, die geheel belangeloos zich inzetten voor de ontwikkeling van het fortterrein. Er zijn geen betaalde krachten verbonden aan de stichting. Vanwege het uit te voeren ontwikkelingsplan en de daarbij behorende hoeveelheid werkzaamheden heeft de stichting een vrijwilligersorganisatie opgezet die allerlei ondersteunend werk verricht. Aan het hoofd van de organisatie staat  een coördinator die verantwoordelijk is voor werving, begeleiding, werkomstandigheden, planning activiteiten, verdeling werkzaamheden, materialen en verantwoording aan de Stichting.

Organisatie

Werving

Vanwege het specifieke karakter van de werkzaamheden kiezen wij er in eerste instantie voor de vrijwilligers aan te trekken uit de eigen netwerken. Indien dit tot onvoldoende resultaat leidt, zullen wij gebruik maken van de vrijwilligersbank van ‘Versa’ en de lokale media.

Introductie

Introductie van de vrijwilliger gebeurt in de vorm van een gesprek met de coördinator, gekoppeld aan een rondleiding plus kennismaking met de overige vrijwilligers. Vervolgens wordt een inwerkperiode afgesproken. Aan het eind daarvan vindt een gesprek plaats over een proefperiode. Als beide partijen hierna met elkaar door willen dan wordt een vrijwilligerscontract ondertekend, waarin naast een aantal afspraken ook een vrijwilligersverzekering is opgenomen.

Werkdag

De vaste werkdag van de vrijwilligers is de dinsdag van 9.30- ca. 15.30. Begonnen wordt in het informatiecentrum met koffie en koek, waarbij ondertussen de werkzaamheden en taakverdeling worden besproken;  tussen-de-middag wordt gezamenlijk de lunch gebruikt. Daarnaast wordt er soms ook een beroep gedaan op de vrijwilligers om voor specifieke werkzaamheden op een ander moment naar Uitermeer te komen.  

Tijdsinvestering

Uiteraard is de te investeren tijd van de individuele vrijwilliger afhankelijk van de beschikbaarheid en de aard van de werkzaamheden. Hierbij wordt bij de planning altijd rekening  gehouden, hoewel wij van mening zijn dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is.  Los van de privé- omstandigheden moeten we wel op de vrijwilligers kunnen rekenen.  Het vrijwilligerswerk bij de Stichting Uiteraard Uitermeer gebeurt geheel uit eigen wil en is onbetaald, ook wordt geen reiskostenvergoeding verstrekt.

Activiteiten

  1. Groenonderhoud
  2. Technisch onderhoud
  3. Organiseren van kleinschalige evenementen
  4. Geven van historische rondleidingen
  5. Geven van natuurrondleidingen
  6. Begeleiden van de Buitenklas ( basisschoolleerlingen)
  7. Organiseren van culturele activiteiten( cultuurclub)
  8. Administratief ondersteunen van ‘De Vrienden van Uitermeer’

Gerealiseerde voorzieningen  en activiteiten door of met vrijwilligers  o.a.  :

  • Maken van een wandelroute op Uitermeer
  • Maken van een audiotour op Uitermeer
  • Realisatie broedhoop voor slangen
  • Takkenrillen ter afscheiding van terrassen en wandelpaden
  • Plaatsen Ooievaarsnest
  • Maken voorziening voor werkbrug bij Torenfort
  • Organisatie van de evenementen: ‘Pluk de lente’; ‘Proef de Kunst’ en ‘Poppen op het Fort’
  • Realisatie ‘Plofhuis7’
  • Plaatsen insectenhotels

 

Binding

De Stichting stelt het werk van de vrijwilligers bijzonder op prijs en naast de regelmatige belangstelling blijkt de waardering ook uit:

  • Een jaarlijks kerstpakket
  • Een jaarlijks uitje
  • Een attentie bij bijzondere privé omstandigheden
  • Mogelijkheid tot scholing voor bepaalde certificaten t.b.v. het vrijwilligerswerk
  • Een vrijwilligersverzekering ( via de gemeente Weesp)
  • Bijwonen van evenementen of uitvoeringen op Uitermeer ( gratis of met korting)

Huidige situatie

Op 1 oktober 2017 zijn er 13 vrijwilligers actief ( 7 mannen en 6 vrouwen)

Aanmelden

Mensen die belangstelling hebben voor het vrijwilligerswerk op Uitermeer kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of  telefonisch via de vrijwilligers- coördinator Joop van Wijngaarden 06-55572422

Blog

Aronskelken en herfsttijlozen

In het bos staan de vruchten van de aronskelk felrood te schitteren! Vogels zijn de belangrijkste verspreiders maar ook andere dieren verslepen of eten de bessen. Soms valt de kolf met bessen gewoon om en ontstaat er een 'nest' van zaailingen.

Deze cichorei vonden we bloeiend vlakbij het parkeerterrein. In de 2e wereldoorlog werden de wortels gemalen en had men surrogaatkoffie. De Brusselse tuinman Brèxier ontdekte in 1845 dat als cichoreiwortels in het donker uitlopen er witlof ontstaat. Witlof is dus eigenlijk gewoon de eerste scheut van de cichoreiplant, die door gebrek aan licht geen bladgroen heeft gevormd en daardoor wit is gebleven.

Het insectenhotel groeit nu met bamboestokjes. André zaagt ze op maat, wij schuren en daarna duwt André ze tussen de blokken hout! Gisteren werd de laatste hand eraan gelegd, dus volgende week wordt het hotel opgehangen en kunnen de insecten er eieren in leggen!

Parende kleine koolwitjes!

Sedums en watermunt. Bij het Torenfort groeien deze planten.

Heel vroeg in de morgen! Foto van Jur!

Lees verder

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Paviljoen Uit & Meer voor lunch of diner.