Blog

 Op de kanonremise

Al een paar weken gaan Theo, René en Joop naar de kanonremise om op het dak bramen, kleine boompjes en brandnetels weg te halen. Het grootste deel is gedaan en dan zie je ook allerlei soorten sedums. In een kleine hoek was zoveel weg te halen dat er alleen nog maar kale grond onder zat. Daar gaan we nieuwe plaggen met sedums aanbrengen en zorgen dat alles weer in de volle zon staat. Dus moet er gesnoeid worden!

Een paar weken geleden zaten er veel atalanta’s, bijen, hommels en 1 dagpauwoog te genieten van de bloemen in de klimop bij de buren. Het was een prachtige zonnige dag!

Ook het torenfort moet begaanbaar blijven dus af en toe wordt er gemaaid met de bosmaaier.

Dit is duidelijk de gastank en vlakbij en naast de gastank wemelt het van de klimop. Die hebben we door het gaas gevlochten, zodat deze een wat natuurlijker aanzicht krijgt!

Bij de ingang van het terrein ligt deze mooie oude boomstam met paddenstoelen!

 

 

 

 

 Zeisen, Plofhuis 7 in bedrijf en nog wat meer

In de praktijk aan het werk rond de keerkom met de zeis na de cursus. Het was even wennen, maar na wat instructies kreeg ik de slag te pakken.

En na bijna 2 jaar kon Plofhuis 7 weer gebruikt worden voor het eerste jazzconcert.

Natuurlijk is er van alles op het terrein te doen en dan ineens zie je in de randen naast het pad de herfststijllozen. De naam ‘stijlloos’ betekent dat ze bloeit zonder enig blad – dat komt pas in het voorjaar tevoorschijn, groen en glanzend. Op veel plekken zie je deze lila bloemen staan. Joop, Theo en René zijn al een paar weken bezig om de prille boompjes op de kanonremise weg te halen zodat de vetplanten daar weer zichtbaar worden. Toen ze dinsdag weer aan de slag wilden gaan, lag er voor de kanonremise een dode watervleermuis, helemaal gaaf.

Misschien door een uil gevangen en verloren tijdens de vlucht?

Zeisen op Fort Uitermeer

Ja, het was zo ver, we gingen leren zeisen. Het Noord-Hollands Landschap verzorgde de cursus voor 10 vrijwilligers in Noord-Holland. 4 Kwamen van Uitermeer, de anderen allemaal uit andere gebieden, met een voorliefde voor stil maaien en maaien in gedeeltes. Paul Vester en Annika Langeveld waren onze instructeurs en zij hadden al het materiaal meegenomen! Eerst instructie van het scherpen of haren van de zeis en daarna aan de slag. Wat mij zo meeviel, was het gewicht van de zeis! De zeis moet scherp zijn en dan maait het vanzelf! Geweldig! Hierboven is Joep aan het werk en binnenkort gaan we met onze eigen zeis aan het werk.

Waar erg veel tegels zijn, is ook veeeeeel gras, dus Johnny gaat met azijn aan het werk om het gras te temmen!

Zo maar in het bos, eerst nog groen en daarna prachtig rood. De aronskelken hebben bessen.

Dan nog even onze trots: het tweede legsel van de grauwe vliegenvangers, dit waren echt de laatste jongen. Uiteraard heeft Rob ze weer geringd:

Zeer hoopvol is het feit dat er af en toe ooievaars op het nest staan. Want wie weet, in het volgende voorjaar komen hun jongen terug en gaan nestelen op deze comfortabele plek naast het torenfort:

En heel mooi staat tussen het riet het koninginnekruid te bloeien. Veel bezoekers maken gebruik van deze late bloeier:

Bijen steken, jonge grauwe vliegenvangers en veel gras

Lieuwe was aan het maaien en daar waren de bijen absoluut niet blij mee, zo vlak bij hun kasten! Met als gevolg dat Lieuwe veel werd gestoken en alleen maar door kon gaan als hij een grote plastic zak om zich heen deed! Daarna was er koud bier!

Zo hoog staat het gras vlakbij de huiszwaluwentil. Helaas vliegen er nog geen huiszwaluwen omheen. Een paar keer per dag hoor je wel de huiszwaluwen roepen, maar dat komt uit de geluidsinstallatie!

Vlak naast de lamp zit een kleine buis en daar had de grauwe vliegenvanger haar nest in gemaakt! Niet te geloven! Vorige week zijn ze geringd en deze week waren ze alweer uitgevlogen.

Als je goed kijkt zie je de ring

Op Uitermeer vliegen echt niet de enige grauwe vliegenvangers, want ook bij de buren José en Lieuwe was een nest!

Een paar jaar geleden zat op het Fort een kleine schildpad! En tot onze verrassing zagen we een grotere schildpad in de kom achter het Infocentru. Die probeerde op een balk te klimmen. Dezelfde?

Tsja, wat doe je als je een jonge vogel helemaal alleen ziet zonder ouders, je wilt haar/hem redden. Dus neem je de kleine mee naar het Infocentrum. Daar weten ze meer.

Hé, een grauwe vliegenvanger! Waar zag je die? Bij de kanonremise! En dus is het daar weer heen gebracht en hopelijk vinden de ouders het terug! Dan wordt het weer lekker vol gestopt met vliegen en over een paar weken, op weg naar Afrika!

 

 

 

Een wachthuis en natuurnieuws

Om te laten zien dat er in de jaren vijftig wacht werd gelopen op Fort Uitermeer, hebben Ruud, Theo en Lieuwe samen een wachthuis gemaakt. Kleurige entree van het terrein. En weer een stuk geschiedenis herleeft.

Inmiddels hebben we hard gewerkt aan 2 broeihopen voor ringslangen op het terrein. Over 2 jaar kunnen we zien of er ook ringslangen in hebben gebroed. We gaan nog wat takken in de hopen steken zodat de ringslangen langs de takken goed de hoop in kunnen kruipen.

Wat een ontwikkeling zien we in de nestkasten, het 1e ei, daarna broeden en dan de jongen. En dat allemaal in 5 weken tijd! Gelukkig hebben we dit jaar al heel wat mezen uit zien vliegen, en er komen er nog meer.De spreeuwen zijn allemaal uitgevlogen op 9 na, die lagen volgroeid en dood in 2 nestkasten. Waarschijnlijk zijn de ouders gedood, bijvoorbeeld door een roofvogel gepakt of doodgereden.

We hebben weer een wijngaardslak gevonden, even rond laten lopen en dan op een boom gezet

Nog een mooi beeld, het laatste voor vandaag: de bloeiende meidoorn:

Eieren, spreeuwen en oranjetipjes

Toen we rondliepen voor de netkastencontrole, zagen we meer oranjetipjes dan we vorig jaar hadden gezien. Er stonden ook veel pinksterbloemen en die zijn belangrijk, want daarop worden de eieren afgezet.

En de meerkoeten uit het kunstwerk hebben jongen, 4 stuks! Twee zwommen met moeder en twee met vader mee om gevoerd te worden en te leren hoe het moet. Je ziet ze tussen de “zwerfkeien” zwemmen.

Hierboven de spreeuwen. Ze groeien echt heeeel hard. Afgelopen dinsdag heeft Rob Moolenbeek ze geringd.

Dit zijn mezeneieren, lekker onder de veren als de moeder weg is, zij bedekt de eieren als ze zelf gaat eten. Wij hebben ze even weggehaald om de foto te maken, daarna hebben we ze weer toegedekt.

En prachtig bloeit het daslook, geurig als uitjes. Er komen er steeds meer. Volgende keer foto’s van de twee broeihopen die we hebben gemaakt, voor de ringslangen.

Nestkastenronde en tulpen

Zodra het invulboekje van de Vogelwerkgroep in de bus was gevallen, wilden we alle nestkasten gaan bekijken of er al iets gebeurde! Dus 16 maart de ladder gepakt en op weg! Het was duidelijk nog te vroeg, er was nog geen sprake van nestbouw! Maar afgelopen dinsdag 20 april hadden er heel wat vogels flink gewerkt aan de nesten, 20 kasten nog niet bezet, 33 eieren, van spreeuwen en mezen. En de boomklever zat op het nest, was ze aan het leggen of al aan het broeden? 

Hierboven zie je een nestkast met een flink spechtengat, en daarnaast een nestkast voor een grauwe vliegenvanger (die nog terug moet komen uit Afrika) waar een roodborst bezig was geweest met nestbouw!

De tulpen en heeeel veeeeel speenkruid

En hier zijn de mensen van RTV Noord-Holland bezig met opnames in het Torenfort, de helmen moeten nog worden opgezet, Marijke en Joop hebben ze laten zien wat een prachtige natuur op het terrein al te zien is en wat er allemaal nog gaat komen! 

De broeihopen voor de ringslangen zijn in voorbereiding, 4 mei gaan we ze maken!

Een lenteklokje aan de oever

Een meerkoetennest in een kunstwerk

Tot onze verrassing is een meerkoet bezig met het maken van een nest in het kunstwerk dat in de keerkom ligt! Elke keer wat meer takjes erbij! We zijn benieuwd!  

En in de nestkasten zijn koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen en een boomklever al een nest aan het bouwen. De boomklever is naar een andere nestkast verhuisd, omdat de grote bonte specht een flink gat had gehakt in de nestkast van vorig jaar. Hoe weten we dat het de boomklever is? Er liggen stukjes dennenschors onderin de kast.

De scilla’s komen tevoorschijn:

En Marijke wandelde een paar dagen geleden over het terrein en ontdekte een ringslang!

Werk aan de winkel voor ons, we gaan een broeihoop voor de ringslangen maken!

A.s. dinsdag gaat het zonnepaneel met geluidskast bevestigd worden aan de huiszwaluwentil! Het geluid is geprogrammeerd en zal gedurende de dag een paar keer worden afgespeeld! De huiszwaluwen zijn nog niet in het land, dus we zijn op tijd!

24 Februari 2021 het plaatsen van de huiszwaluwentil

Tot onze grote blijdschap was de huiszwaluwentil helemaal klaar en had de firma Griffioen tijd om de paal in de grond te drukken, 3m en de til er bovenop plaatsen. ’s Morgens om 8:30 uur stonden mensen en machines klaar om de klus te klaren. Aan de paal werd nog een potloodpunt gezaagd zodat ie makkelijker de grond in kon gaan.Op dit punt op Uitermeer was de grond moerassiger en lag er geen puin in de grond.

De paal zat tot ongeveer 1,50 m in de grond, toen de machine spontaan met de wielen omhoog ging. De conclusie: een zandlaag, ondoordringbaar. Gelukkig hadden Vincent en Jan daar een oplossing voor: een waterlans, met generator. Heen en weer naar het bedrijf om de beide op te halen. Een deel in het water en een deel in de grond. De druk opvoeren en als een potloodje ging de paal de grond in! Nu de til!

Heel voorzichtig worden de banden om de til gelegd, ondertussen doen wij de kunstnesten in een kruiwagen en rijden die ook naar de plek! Het spannendste moment van de dag: de til hangt boven de paal en komt zachtjes op haar plek! Dan gaan de kunstnesten omhoog en Vincent draait ze alle 12 vast! We zijn allemaal heel erg trots! Laat de huiszwaluwen nu maar komen!

Braakballen en cameravallen en KernmetPit

Elk jaar haalt Edo Goverse van RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) de braakballen op van de kerkuil die in het Fort rust. Hij heeft ze helemaal uitgeplozen en daarin zaten de botjes van de volgende prooien:

 

30

bosspitsmuis

15

dwergmuis

14

huisspitsmuis

10

aardmuis

9

bosmuis

7

dwergspitsmuis

6

waterspitsmuis

5

rosse woelmuis

5

vogel

3

bruine rat

1

woelrat

83

veldmuis

188

totaal

   

 Zo weten we wat er op en bij het terrein rondloopt. Om meer te kunnen zien heeft Edo 2 cameravallen geplaatst op minder zichtbare plaatsen om te zien wat er nog meer rondloopt, ’s nachts:

En wat er overdag rondloopt:

Bijzonder om zo nog meer te weten te komen van de natuurwaarde van het terrein van Fort Uitermeer.

Gefeliciteerd! Jullie hebben het gehaald! Afgelopen jaar is het gelukt om, ondanks alles, jullie dromen voor de buurt te realiseren. Ja, het is inderdaad gelukt, we hebben € 1000,- verdiend met onze deelname aan Kern met Pit met onze huiszwaluwentil:

Het dak zit erop en  alle kanten zijn in de ruwe verf gezet.

En de komende weken, binnen de regels, doorwerken zodat de til eind februari kan worden geplaatst!

Een nieuw nest voor de ooievaars

Hierboven kun je goed zien dat het ooievaarsnest er slecht aan toe was, dus na flink wat informeren links en rechts, gaan Engbert van Oort en Willem-Jan aan de slag om de nestgelegenheid weer optimaal te maken.

Vlak naast het nest staat een wilg, de leverancier van de wilgentakken. Een aantal takken worden gesnoeid en op de grond neergelegd.

Als de krans klaar is, snoeien Engbert en Willem-Jan de uitstekende takken weg en dan begint de klus: naar boven.

Daarna gaan er losse takken van de wilg en van een eik naar boven in een emmer. De losse takken vullen het oude nest op en zijn een goede bodem.

De blaadjes aan de takken zijn ook goed om het nest te vullen, die vallen vanzelf af en zorgen voor een dichtere bodem. Tot slot doet Engbert een emmer met witsel, met afwaskwast naar boven. Willem-Jan doopt de kwast in het witsel en strooit het uit in het nest. Dat was best moeilijk, maar hup over de rand en in het nest gekwakt. Nu denkt de ooievaar: Aha, een gebruikt nest!

Wat een mazzel dat we nu weer een prachtig nest voor de ooievaars hebben! Heel veel dank aan Engbert en Willem-Jan, ervaren ooievaarsnestbouwers! Wie maakt de wegwijzers voor de ooievaars?

Voor de ijsvogels een nieuwe wand

Op het terrein van Fort Uitermeer zijn 2 ijsvogelwanden, maar die begonnen te vervallen. Op aanraden van Jelle Harder, de ijsvogelspecialist in onze regio, zijn we aan de slag gegaan om een nieuwe wand te plaatsen.

Bij Plofhuis 15 lagen sterke pallets, die we hiervoor mochten gebruiken. Zoals je op de foto’s kunt zien, waren de pallets behoorlijk zwaar en moesten met z’n vieren worden gedragen. Van tevoren was de plek bepaald en vrij gemaakt. Hup, aan de slag.

Een week later constateerden we dat de wand te hoog was. Dus werden de palen eruit gehaald en werd de wand opgehesen. Aan de onderkant werd een stuk afgezaagd en daarna kon de wand weer zakken, de palen erin en kon de wand worden geschoord.

En dan de laatste klussen, de schoring ingraven, vastzetten en daarna weer ingraven. En volgende keer kan de grond worden gestort en is de wand helemaal klaar. Heel bijzonder was het dat een ijsvogel langs kwam vliegen toen we met de wand bezig waren! Er wordt op ons gelet.

Ondertussen is Dick bezig om het blad in toom te houden.

André en Marlies hangen een gevallen nestkast op.

Op het dak van het Paviljoen zijn zonnepanelen gelegd.

En een geschubde inktzwam laat zich zien op de parkeerplaats. Voor de natuur wordt goed gezorgd op Fort Uitermeer.

 

 Kardinaalsmuts, ridderzuring, bundelzwammen en takken

Zo maar midden in het bos een kardinaalsmuts! We waren op zoek naar paddenstoelen en ineens deze rode bloemen tussen het groen. Bloeit ze nu weer? In het voorjaar hebben we het niet gezien, maar, ja, dan zijn we de nestkasten aan het bekijken!

Inmiddels ben ik achter de naam van de paddenstoel gekomen die achter het Infocentrum stond, 2 weken geleden. Plooivoetstuifzwam, zie hierboven, 2 weken ouder. Ongeveer 15 cm groot is deze paddenstoel!

Rond de keerkom hebben we allerlei grassen ingezaaid en om die volgend jaar beter te laten uitkomen, hebben we de ridderzuring uitgestoken, met wortels en al! Lekker warm werk, volgende week verder.

Op de berg achter het restaurant werd hard gewerkt om takken te hakselen en het hek te repareren nadat er een boom omgevallen was. Ook een lekker warm werk!

 Zwanen in de zwaaikom

Op een ochtend loop je het terrein op en zie je dat in de zwaaikom een hele familie knobbelzwaan aan het foerageren is. Moeder, vader en 5 jongen! Ze zijn de hele dag gebleven! Deze weken zijn we druk bezig met onkruid wieden, snoeien, blad blazen, maaien en een boomschijf geschikt maken als insectenhotel.

Voor Open Monumentendag op 12 september hebben we Plofhuis 2 ingericht, zodat allerlei kunst tentoongesteld kon worden en Plofhuis 7 ingericht met weer een stukje historie van Fort Uitermeer.Bovendien was in de werkplaats van het Infocentrum een deel van de huiszwaluwentil te zien!

Vanmorgen hebben we met Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep in het Gooi onze ijsvogelwand bekeken en plannen gemaakt voor de restauratie.

Toen een paar vrijwilligers de goten aan het schoonmaken waren, vonden ze tussen de brandnetels deze prachtige paddenstoelen. Als je je ladder steeds verzet, ontdek je nog eens wat!

 Kunstwerken en werken en een rups

Joost Zwagerman heeft met Theo, Ruud en Joop kunstwerken van staal (met licht) in de nieuwe keerkom gelegd. Ze zijn te zien op Open monumentendag (zaterdag 12 september)

Er dreigt een dode boom op Plofhuis 3 van Fortevenementen om te vallen, dus Piet, René en Ruud zorgen dat dat niet gaat gebeuren. De restanten van de boom blijven gewoon liggen.

De onderdelen van de huiszwaluwentil hebben we in de grondverf gezet!

En afgelopen zaterdag hebben André, Raoul, André’s neef en ik de paal voor de huiszwaluwentil in Wommels opgehaald, 9 meter lang, van Cloeziana hout, een soort eucalyptus, verantwoord en zeer duurzaam hout.

Rups van een nachtvlinder met de naam “wapendrager” gevonden tijdens werken op het terrein van het Fort. De rupsen van de wapendrager kun je van juli tot in september vinden op allerlei loofbomen en struiken, waaronder wilg, berk, eik, linde en hazelaar.Na het uitkomen van de grote eilegsels, blijven de rupsen eerst bij elkaar en foerageren ze in groepen, zowel overdag als ´s nachts.De volgroeide rupsen, zoals hierboven, leven solitair en worden vaak gezien als ze over de grond kruipen op zoek naar een plaats om zich te verpoppen. De soort overwintert namelijk als pop in een holte in de grond.

Specht probeert de kanonremise in te komen?

 

 In de deuren van de kanonremise zijn brievenbussen gemaakt voor de vleermuizen. Kennelijk dacht de grote bonte specht dat hij de opening kon vergroten om er ook in te komen. Het is voor een specht eigenlijk meer een hakoefening, hoe hard/zacht is het hout?

Prachtig de kleur van de bessen van de Gelderse roos. Omdat de smaak bitter is (een galsmaak) mijden vogels deze vruchten. Pas wanneer het gevroren heeft, eten merels en zanglijsters de bessen. We gaan erop letten!

Deze week moesten we in het fort aan het werk. Eerst leggen we de brug neer en daarna gaan we onkruid, jonge boompjes verwijderen, zowel op de vloer als bovenop het fort. Je ziet hoe prachtig het begroeid is. Wel moeten we binnen een helm op, want er kunnen zomaar stenen uit de muur vallen.

Deze week hebben we de randen van de vlakken van de  huiszwaluwentil ingesmeerd zodat het waterdicht wordt. En daarna gaan de vlakken in de grondverf!

Vorige week hebben we de huiszwaluwentil in Huizen, in het Nautisch Kwartier bekeken. Deze til is bewoond en dit jaar hebben huiszwaluwen ook zelf een nest gebouwd. In Huizen staan er nog twee en ook die zijn bewoond! Dat belooft wat voor ons!

 Hooien in tropische warmte

 Gisteren waren we lekker vroeg, dus meteen maar naar buiten om het gemaaide gras bij elkaar te harken en met de gerepareerde Uitermeer Expres naar de composthoop af te voeren! Rond de keerkom maaien we 1 x per jaar en laten we het maaisel een week liggen zodat de zaden en de insecten eruit kunnen vallen. Daarna voeren we het af en kan alles weer gaan groeien en bloeien.

 Dit is de volle Uitermeer Expres, zo gingen er nog twee naar de composthoop. En die is nu helemaal vol!

 De bijen waren ook druk bezig in de warmte.

 De vrucht van een gevlekte aronskelk in de takkenril en in het bos. 

Nog een mooi plaatje op Uitermeer: de Gelderse roos:

En toen ik naar huis reed, zag ik een zwanenfamilie in het water voor het Infocentrum:

 

De laatste 3 van dit jaar zijn uitgevlogen

Ja, afgelopen dinsdag was het echt de laatste nestcontroledag! Nu zijn alle kasten leeg. De jonge vliegenvangers zien en horen we als we over het terrein lopen! En wat zijn ze aan het doen: Vliegen vangen!

Aan de huiszwaluwentil is verder gewerkt:

En dan gebeuren er natuurlijk nog veel meer dingen, er wordt veel hout opgeruimd, in de rillen gelegd of gehakseld voor de paden.

Houd voor in d enieuwe Rambo

Een keer per jaar mag er rond de keerkom worden gemaaid, het maaisel blijft een week liggen zodat de insecten en zaden eruit vallen en de week erna ruimen we alles op.

Dus volgende week gaan we alles afvoeren. Voor je het weet, staan er weer de mooiste bloemen!

 

Aan de slag met de huiszwaluwentil

Zo zag de huiszwaluwentil eruit in Wommels, gebouwd door Claas Frankena. Afgelopen dinsdag reed de vrachtwagen van de Vechtstreek met het hout voor onze huiszwaluwentil het terrein op en werd het in de werkplaats gelegd.

Gisteren zijn Dick van Maanen en André Veenstra ermee begonnen. Van het Groenfonds van het Noord-Hollands Landschap en van Kern met Pit hebben we al subsidie gekregen om de til te bouwen. In maart heeft Dick al de tekeningen gemaakt:

Vrijdag werd de eerste zeshoek gezaagd, nadat alles gemeten is.

Heel spannend allemaal en we houden jullie op de hoogte!

 

Populieren