Blog

Winters werken en een rondleiding

Op Uitermeer worden regelmatig rondleidingen gegeven en altijd proberen de rondleiders nieuwe informatie toe te voegen. Aangezien wij als vrijwilligers graag op de hoogte blijven van nieuwe informatie, heeft Theo Verbruggen ons vorige maand een rondleiding gegeven, zeer boeiend!

Even was er een beetje winter en was er een stuk van de Vecht bevroren, de ganzen liepen eroverheen. Voor het torenfort was een wak. En langs het pad naar de stenen brug lagen de berijpte rozenbottels. Kortom even een winterse wandeling!

In de winter gaan we ook aan de slag met het repareren en het vernieuwen van nestkasten. Hierboven zie je allerlei kasten. En buiten kan lekker gebouwd en gezaagd worden!

Voor de eenden en een cameraval

Omdat het aantal wilde eenden afneemt, hebben we een broedplek voor de eenden gekocht. André heeft hem helemaal stevig gemaakt en geschilderd, zodat ie een aantal jaren mee kan. Hierboven zie je ook een trappetje, maar diat wordt vervangen, want op deze manier kunnen er ook ratten bij komen! Ook krijgen we van Dick nog een eendenbroedmand! Dus dan zijn er twee broedplekken!

Tijdens het verzamelen van braakballen - voor de jaarlijkse studie van wat de kerkuil allemaal vangt op Uitermeer - vonden we ook 2 mooie ruiveren. Edo Govers van Ravon (voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen) gaat ze met een groep uitpluizen. Dus dan kan ik een lijst met prooien in de blog verwerken!

Om te zien welke dieren er allemaal ’s nachts, in de schemering en overdag op Uitermeer rondlopen, hebben we een cameraval geplaatst. Het sardineblikje is een beetje geopend, zodat de geur dieren animeert om langs te lopen. Volgende week gaan we zien wie er langs zijn geweest!

De bladeren hebben een mooie plek gevonden om te zitten.

Herfstbeelden

Vroeg in de ochtend gaat Jur, een van onze vrijwilligers, altijd met de hond wandelen op Uitermeer. Hij maakt deze sfeervolle foto!

Nog wat inktzwammen in 3 stadia: net boven de grond, flink groot en al wat ouder, de zijkanten van de hoed krullen op.

In de trekvaart zwom deze familie zwaan, helemaal compleet, op zoek naar lekkere hapjes.

Nog een foto van Jur, een prachtig spinnenweb in het prille zonlicht!

Genieten terwijl je werkt!

Veel paddenstoelen

Gisteren liepen we het hele terrein over op zoek naar alle paddenstoelen, de eerste zagen we toen we naar het parkeerterrein liepen om de vuilnisbakken te legen, op een boomstam:

Op het parkeerterrein waren Johnny en Karel bezig om maaisel op te ruimen.

Daarna zijn we de heuvel achter het Paviljoen opgelopen en ook daar waren veel paddenstoelen en een mooi hangmatspinnenweb:

Hangmatspinnen maken een web als een vangnet, met een kleverige bovenkant. Ze kunnen er dus bijvoorbeeld springende insecten in vangen. Ze lopen zelf langs de ónderkant van hun web. Dat is de niet klevende kant. Handig verzonnen! En even iets heel anders: twee weken geleden vlogen 2 ijsvogels rond de keerkom om visjes te vangen! Nu paddenstoelen rond de keerkom:

Heerlijke werkdag met een lekker zonnetje!

Dood en leven

Op 2 augustus kwam Pascal Gijsen om de jonge kerkuilen te ringen; tot zijn schrik zag hij alleen maar spinnenwebben in de kast en een hoopje leer. Helaas de 5 jonge kerkuilen waren er niet meer.De dag ervoor en ook die ochtend zagen we nog een kerkuil wegvliegen uit het Fort. Waarschijnlijk is de vrouwtjesuil omgekomen en de man heeft het voeren niet kunnen overnemen. Ook lag er nog een ei in de kast, met een prachtig embryo. Helaas kan dit ook gebeuren en hopen we dat de kerkuilman volgend jaar of het jaar daarna een nieuwe vrouw vindt en dat de kast weer bezet gaat worden.

In een grauwe vliegenvangerkast had een merel haar nest gemaakt en daar eieren in gelegd, hierboven zie je de uitpuilende kast en de twee kleine jongen. Drie weken later waren de merels succesvol uitgevlogen!

Op de kanonremise zijn vorig jaar heel veel bramen en jonge boompjes uit het dak getrokken, zodat de sedums meer ruimte zouden krijgen. En zoals je ziet, het is weer een prachtig sedumtapijt! Elke week wordt het dak opnieuw bezocht om braam en boom te verwijderen!

Op het moment staan er veel herfsttijlozen overal in het bos. De plantlijkt veel op een krokus. Maarbloeit in de herfst en is bladloos. Het blad verschijnt wel in het voorjaar, maar sterft af voordat de plant in bloei komt. Een andere Nederlandse benaming is naakte begijn.

De bloem bestaat uit een bloeikolf met een schutblad. Sommige geuren en anderen niet. De vrucht is een tros helder oranje of rode bessen. 

Bijen, nesten en modder

Op het terrein staan bijenkasten van meerdere imkers. Toen Piet vlakbij de composthoop was, zag hij ineens deze prachtige zwerm hangen! Terug bij het Infocentrum vertelde hij over deze ‘happening’.Joop heeft meteen een van de imkers gebeld en die heeft de zwerm gevangen en in een kast gedaan! Zo hadden ze ineens weer een huis.

Als de jongen uit zijn gevlogen, halen we het nest uit de kast. Hierboven is een nest van de grauwe vliegenvangers en het zat in een kleine kubuskast. Toen André het eruit haalde, zagen we een libelle, die was door de jongen opgegeten.

Rechts is een nest van 5 grauwe vliegenvangers die net zijn geringd door Rob Moolenbeek. Marijke houdt ze even in de hand en geeft ze aan André die ze in de kast terg doet. Vorige week was het nest leeg, ze waren uitgevlogen!

Ook de ijsvogelwand moet af en toe worden gecontroleerd, ook al is er nog niet in gebroed. Even de gaten schoonkrabben en wie weet, komt er een ijsvogel langs en begint nog een nest! Of ontdekt het en gaat er volgend seizoen in broeden!