Blog

Dood en leven

Op 2 augustus kwam Pascal Gijsen om de jonge kerkuilen te ringen; tot zijn schrik zag hij alleen maar spinnenwebben in de kast en een hoopje leer. Helaas de 5 jonge kerkuilen waren er niet meer.De dag ervoor en ook die ochtend zagen we nog een kerkuil wegvliegen uit het Fort. Waarschijnlijk is de vrouwtjesuil omgekomen en de man heeft het voeren niet kunnen overnemen. Ook lag er nog een ei in de kast, met een prachtig embryo. Helaas kan dit ook gebeuren en hopen we dat de kerkuilman volgend jaar of het jaar daarna een nieuwe vrouw vindt en dat de kast weer bezet gaat worden.

In een grauwe vliegenvangerkast had een merel haar nest gemaakt en daar eieren in gelegd, hierboven zie je de uitpuilende kast en de twee kleine jongen. Drie weken later waren de merels succesvol uitgevlogen!

Op de kanonremise zijn vorig jaar heel veel bramen en jonge boompjes uit het dak getrokken, zodat de sedums meer ruimte zouden krijgen. En zoals je ziet, het is weer een prachtig sedumtapijt! Elke week wordt het dak opnieuw bezocht om braam en boom te verwijderen!

Op het moment staan er veel herfsttijlozen overal in het bos. De plantlijkt veel op een krokus. Maarbloeit in de herfst en is bladloos. Het blad verschijnt wel in het voorjaar, maar sterft af voordat de plant in bloei komt. Een andere Nederlandse benaming is naakte begijn.

De bloem bestaat uit een bloeikolf met een schutblad. Sommige geuren en anderen niet. De vrucht is een tros helder oranje of rode bessen.

Bijen, nesten en modder

Op het terrein staan bijenkasten van meerdere imkers. Toen Piet vlakbij de composthoop was, zag hij ineens deze prachtige zwerm hangen! Terug bij het Infocentrum vertelde hij over deze ‘happening’.Joop heeft meteen een van de imkers gebeld en die heeft de zwerm gevangen en in een kast gedaan! Zo hadden ze ineens weer een huis.

Als de jongen uit zijn gevlogen, halen we het nest uit de kast. Hierboven is een nest van de grauwe vliegenvangers en het zat in een kleine kubuskast. Toen André het eruit haalde, zagen we een libelle, die was door de jongen opgegeten.

Rechts is een nest van 5 grauwe vliegenvangers die net zijn geringd door Rob Moolenbeek. Marijke houdt ze even in de hand en geeft ze aan André die ze in de kast terg doet. Vorige week was het nest leeg, ze waren uitgevlogen!

Ook de ijsvogelwand moet af en toe worden gecontroleerd, ook al is er nog niet in gebroed. Even de gaten schoonkrabben en wie weet, komt er een ijsvogel langs en begint nog een nest! Of ontdekt het en gaat er volgend seizoen in broeden!

Laatste klus van de dag: de modderplek voor echte nesten van de huiszwaluw! Ook al zitten er nog geen huiszwaluwen in de til, we zorgen toch voor een modderplek, want anders neemt het riet de plaats in!

Planten op de sluis en uilen

Vorige week liep er iemand op de sluis heen en weer en bekeek met veel interesse allerlei planten. Bij de keerkom zagen we hem ook alle planten bekijken. Hij stelde zich voor, hij is bioloog en bekijkt elk jaar welke planten er hier voorkomen. En hij heeft ons geleerd dat het zachte vetkruid, zie foto, hierboven, heel weinig voorkomt, maar op de sluis heel veel. Het wortelt niet tussen het cement, dus het breekt de voegen niet af. Nu gaan we ervoor zorgen dat het zich blijft vermeerderen.

En dan zie je nog meer leuke planten op de sluis!

Hierboven hebben grauwe vliegenvanger een nest gebouwd, voorin de kast, er lagen 4 jongen in en afgelopen dinsdag heeft Rob Moolenbeek ze geringd! Prachtig! Er zijn er nog meer, nog 12 die net zo groot zijn en nog 10 kleinere!

Hierboven zie je 5 jonge kerkuilen uit de kerkuilenkast in het Torenfort.Afgelopen dinsdag heeft Pascal Gijsen, deskundige uilen, roofvogels en ook ringer van de Vogelwerkgroep Gooi- en Vechtstreek, gekeken of er kerkuilen in de kast zaten en of ze jongen hebben! Ja, dus! De kleinste was 14 gram, de grootste meer dan 100 gram! Zodra mevrouw kerkuil een ei heeft gelegd, gaat ze broeden, vandaar het grote verschil in grootte en gewicht. Ze blijven ongeveer 60 dagen in de kast en vliegen dan uit! Wat een prachtresultaat!

Alles wat groeit en bloeit

Pal voor het Infocentrum groeit ‘zwarte kervel’, een kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. De botanische naam Smyrnium is afgeleid van het Oudgriekse 'smyrnion' en verwijst naar de geur, de naam betekent dan ook 'sterk ruikend'.

Look zonder look en fluitenkruid, in het gras bij het torenfort. Al zoekende naar deze twee witbloeiers. Kwam ik tegen dat je van ‘look zonder look’ ook lekkere pesto kunt maken.

Deze grauwe vliegenvangerkast wordt dubbel gebruikt, bovenop zit een winterkoningnest en in de kast zit het nest van de grauwe vliegenvanger. De winterkoning had er al 5 eieren in gelegd. Nu nog de grauwe vliegenvanger!

En dat een ander winterkoninkje ook een grauwe vliegenvangerkast gebruikt, zie je hieronder, de jongen zijn al vrij groot!

Terwijl wij alle nestkasten aflopen, zijn de andere vrijwilligers bezig met al het hout van de storm kleiner te maken en te hakselen voor de paden. En grotere takken gaan op de takkenrillen!

Deze pimpelmezen vliegen in de komende week uit! Hun ouders hadden een boomkruiperkast uitgezocht om een nest in te maken.

André heeft een nieuw model boomkruiperkast gemaakt met 2 openingen bovenin. En onderin spijlen waarop het nestmateriaal kan worden gelegd. De kast hangt direct tegen de boom aan. Boomkruipers maken vaak een nest onder een afstekend stuk boomschors, een kleine ruimte, met ook aan de onderkant een opening.

 

Deze week waren alle spreeuwen al uitgevlogen en ook een aantal kool- en pimpelmezen. De grauwe vliegenvangers beginnen net! We worden elke week weer verrast!

Vlinders en vogels en bloemen

Op het moment vliegen er heel wat oranjetipjes op Uitermeer, zij gebruiken judaspenning en pinksterbloem om hun eitjes op te leggen. Het zijn er meer dan vorig jaar, dus wie weet, worden het er nog meer volgend jaar!

Bij het onderhoud van het hek om een gastank kwamen René en Piet dit prachtige nestje tegen in de klimop. Het heeft wat zoekwerk opgeleverd, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het van een heggemus was, want Joep had haar van het nest zien afvliegen! Klein spits snaveltje en beige van kleur!

Ja, gisteren waren de eerste jongen uit het ei gekomen; wat een kale, kleine vogels. Nu hebben de oudervogels het heel druk! Ze vliegen af en aan om de snavels met insecten te vullen! Daarvan vlogen er genoeg rond op Uitermeer!

En gisteren hebben we ook alle nestkasten bezocht, want ook de grauwe vliegenvangers zijn terug uit Afrika. André had op waarneming.nl gezien dat er al 4 op Uitermeer waren gemeld, door 4 verschillende spotters. Ook een winterkoning vindt deze nestkast voor de grauwe vliegenvangers, een prima onderkomen voor een nest, er lagen al 6 eieren in. 

Prachtige buitendag weer!

Gluren in de nestkasten

Gisteren was het prachtig weer en dat konden we zien aan de voortgang in de nestkasten, meer beginners, meer nesten die bijna klaar waren en meer eieren! Aan de rand van het gebied hebben we alle spreeuwenkasten hangen; in een van de luxere, was een koolmees begonnen met een nest, veeeel mos! Maar gisteren lagen er stukjes riet bovenop, de spreeuw heeft het waarschijnlijk overgenomen!

Omdat onze huidige ladder al flink oud is, mochten we een nieuwe ladder kopen, deze keer een fruitladder. Die is bovenaan veel smaller, waardoor de ladder ook goed tegen dunnere bomen kan worden gezet.

Vorige week kwamen we weer oude bekenden tegen, namelijk de wijngaardslakken, 2 zelfs!

Nog eens over de wilde tulp (Tulipa sylvestris): deze komt uit het Middellandse zeegebied, uit Bologna, Noord-Italië en Montpellier, Zuid-Frankrijk. Via botanici zijn de tulpen in tuinen terechtgekomen en later ontsnapt naar de natuur via haar uitlopers. In de 2e helft van de 16e eeuw zijn de wilde tulpen hier al geïntroduceerd.

Tot slot van de dag hebben we een cameraval bij de kerkuilenkast opgehangen, zodat we kunnen zien of de kerkuil de kast gaat gebruiken! Natuurlijk moet je even kijken of de camera op beweging reageert, dus Joop heeft wat stokken omhoog gegooid!

Over 2 weken hoop ik meer te kunnen vertellen over deze actie!

Voor vleermuizen en ringslangen

Vorige week hebben André en Werner een vleermuizenkast opgehangen die ons cadeau was gedaan. We weten dat ze straks weer rond gaan vliegen, dus nu zijn er boomholtes én een kast. Misschien zien we ze wel vliegen na afloop van een lezing?

Gistermiddag hebben we voor het eerst onze 2 broeihopen omgezet. Ruud en Werner hebben bij de manege Bleijenberg 2 aanhangers met paardenmest gehaald, wij zijn takken gaan verzamelen. Eerst hebben we heel voorzichtig de hoop afgebroken, want als de ringslang er eieren in heeft gelegd, kunnen we de lege hulzen vinden! Maar helaas, leeg! Daarna: takken, plantaardig materiaal, water, want alles is nogal droog, paardenmest en zo nog een paar lagen!

Volgend jaar gaan we weer kijken! Zodra ringslangen de plekken hebben gevonden, komen ze elk jaar terug!

Gisteren, 29 maart, hebben we ook onze eerste nestkastencontrole gedaan! 21 Kasten waren al in gebruik, dus de eerste strootjes bij de spreeuwen, veel mos en soms al veertjes bij de mezen en een boomklever had een nestkast van de mezen gevonden en daar heel dunne stukjes bast onderin gelegd!

Een nieuw ooievaarsnest komt op zijn plek

Prachtig! Gerard en Rainier hebben ervoor gezorgd dat het nieuwe nest op zijn plek terechtkwam, op tijd voor de ooievaars!

’s Morgens om 11 uur kwamen de mannen van Griffioen om de klus te klaren! Het oude nest moest eruit en daarna kon het nieuwe nest omhoog. Ook hadden we een zak met kleine takjes gevuld zodat de ooievaars al een bodempje voor hun nest hebben. Het spannendste moment was toch het moment dat het nest op zijn plek werd geduwd! 

Past het????? 

Natuurlijk, alles was goed gemeten! En nu nog de bewoners!

Langzaam maar zeker vinden we steeds meer bloemen onder de bomen. En als de zon schijnt, gaan de bloemen ook helemaal open.

Deze nestkast lag bij een omgewaaide boom, dus daar moesten we een nieuw plek voor vinden! En Werner, onze nieuwe vrijwilliger voor de nestkasten, kon meteen zijn kwaliteiten bewijzen!

En er lagen nog heel wat takken die gehakseld konden worden voor de paden! Zo was iedereen weer druk bezig op Uitermeer! De volgende keer laat ik onze nieuwe werkjassen zien!

Grote bomen waaien om door Eunice

Vorige week was er veel werk te doen na de storm Eunice. Een paar grote bomen waren omgevallen, een lag op de hoek van Plofhuis 2. Een andere was naast plofhuis 8 neergegaan. Veel takken op de grond, net als een aantal deksels van nestkasten. Overal op het terrein waren klussen te doen!

Gelukkig bleek dat Plofhuis 2 alleen aan de buitenkant beschadigd was, toen men binnen ging kijken, was daar niets aan de hand! En voorlopig zijn we nog steeds aan het opruimen!

Een meerkoetenpaar is op zoek naar nestgelegenheid, want het kunstwerk van vorig jaar is er niet meer.

Drie weken geleden hebben we alle nestkasten gecontroleerd op de achterste latten die op de boom zijn geschroefd. Die moeten natuurlijk stevig vastzitten als het broedseizoen begint. Hier en daar heeft André er een nieuwe lat opgezet. En daarna hebben we ze weer opgehangen. 

Op naar het nieuwe broedseizoen!

Van braakballen, een ooievaarsnest en een wilg

Op verzoek van Edo Goverse, die altijd de braakballen uit het Torenfort voor studie op komt halen, hebben André en ik eind december nog even de braakballen 2021 opgeraapt. Als je heel goed kijkt, zie je rechtsonder, op de rand, het skelet van een muis zitten!!! En nog een mooie winterlichtfoto uit het fort!

Ons ooievaarsnest is nu echt aan vervanging toe, de bodem is bijna helemaal weg! Dat is geen goede ontvangst voor onze ooievaars! Dus na wat studie op het internet hebben we besloten om er zelf een nest te gaan maken! André en Piet hebben de bodem gemaakt!

Daarna zijn de opstaande vlechtstokken geplaatst en gelakt. De week erna is de wilg onder het ooievaarsnest gesnoeid en hebben we met de verse takken de rand gevlochten. De schijtsporen op de rand zitten er sinds gisteren op en we hebben een zak vol kleine takjes voor de bodem in een zak verzameld! En dan komt de laatste actie: het plaatsen! Dat laat ik in de volgende blog zien!

Een deel van de wilg bij het ooievaarsnest was in het water terecht gekomen en om de hele wilg te redden, is dat deel weggehaald en daarna is de wilg gefatsoeneerd! En dan komt de grote vraag:

Gaat de wilg weer uitlopen?

Een nieuw bord en een wilg

Met veel kracht en animo hebben we het nieuwe bord bij de huiszwaluwentil geplaatst. Het gat moet diep zijn, het bord moet stevig vast komen te zitten (dus cement erin) en het moet op de goede plek staan! Aan al deze voorwaarden is voldaan en dus kan iedereen lezen wat voor “ding” hier staat. Nu de huiszwaluwen nog!

Vlakbij het ooievaarsnest staat een knotwilg. Helaas was een stuk afgebroken en in het water terecht gekomen. Om te voorkomen dat het andere deel ook te water gaat, hebben we het waterdeel eruit getrokken. Dat was een hele operatie, met de tractor van Lieuwe! En gelukt!

Omdat nu de bodem van het ooievaarsnest ook helemaal verdwenen is en we toch wel graag broedende ooievaars op Uitermeer willen zien, hebben we een constructie gezocht die langer goed blijft! Piet en André hebben samen een prachtig onderstel gemaakt. En uiteindelijk gaan we met wilgentenen een mand vlechten! We hebben gelukkig nog even de tijd, want de ooievaars komen pas weer terug eind maart, begin april.

Tijdens het controleren van de nestkasten hebben we meerdere keren een buizerd horen roepen en kauwen zien verjagen. Dus nu de bladeren van de bomen zijn, hebben we het nest gevonden.

Tsja, wat is die keerkom ineens leeg! De zwerfkeien van Joost Zwagerman zijn verhuisd naar Loosdrecht en de meerkoeten zwemmen rond en missen hun nest! Wie weet, volgend jaar, een ander kunstwerk?

Op de kanonremise

Al een paar weken gaan Theo, René en Joop naar de kanonremise om op het dak bramen, kleine boompjes en brandnetels weg te halen. Het grootste deel is gedaan en dan zie je ook allerlei soorten sedums. In een kleine hoek was zoveel weg te halen dat er alleen nog maar kale grond onder zat. Daar gaan we nieuwe plaggen met sedums aanbrengen en zorgen dat alles weer in de volle zon staat. Dus moet er gesnoeid worden!

Een paar weken geleden zaten er veel atalanta’s, bijen, hommels en 1 dagpauwoog te genieten van de bloemen in de klimop bij de buren. Het was een prachtige zonnige dag!

Ook het torenfort moet begaanbaar blijven dus af en toe wordt er gemaaid met de bosmaaier.

Dit is duidelijk de gastank en vlakbij en naast de gastank wemelt het van de klimop. Die hebben we door het gaas gevlochten, zodat deze een wat natuurlijker aanzicht krijgt!

Bij de ingang van het terrein ligt deze mooie oude boomstam met paddenstoelen!

 

Zeisen, Plofhuis 7 in bedrijf en nog wat meer

In de praktijk aan het werk rond de keerkom met de zeis na de cursus. Het was even wennen, maar na wat instructies kreeg ik de slag te pakken.

En na bijna 2 jaar kon Plofhuis 7 weer gebruikt worden voor het eerste jazzconcert.

Natuurlijk is er van alles op het terrein te doen en dan ineens zie je in de randen naast het pad de herfststijllozen. De naam ‘stijlloos’ betekent dat ze bloeit zonder enig blad – dat komt pas in het voorjaar tevoorschijn, groen en glanzend. Op veel plekken zie je deze lila bloemen staan. Joop, Theo en René zijn al een paar weken bezig om de prille boompjes op de kanonremise weg te halen zodat de vetplanten daar weer zichtbaar worden. Toen ze dinsdag weer aan de slag wilden gaan, lag er voor de kanonremise een dode watervleermuis, helemaal gaaf.

Misschien door een uil gevangen en verloren tijdens de vlucht?

Zeisen op Fort Uitermeer

Ja, het was zo ver, we gingen leren zeisen. Het Noord-Hollands Landschap verzorgde de cursus voor 10 vrijwilligers in Noord-Holland. 4 Kwamen van Uitermeer, de anderen allemaal uit andere gebieden, met een voorliefde voor stil maaien en maaien in gedeeltes. Paul Vester en Annika Langeveld waren onze instructeurs en zij hadden al het materiaal meegenomen! Eerst instructie van het scherpen of haren van de zeis en daarna aan de slag. Wat mij zo meeviel, was het gewicht van de zeis! De zeis moet scherp zijn en dan maait het vanzelf! Geweldig! Hierboven is Joep aan het werk en binnenkort gaan we met onze eigen zeis aan het werk.

Waar erg veel tegels zijn, is ook veeeeeel gras, dus Johnny gaat met azijn aan het werk om het gras te temmen!

Zo maar in het bos, eerst nog groen en daarna prachtig rood. De aronskelken hebben bessen.

Dan nog even onze trots: het tweede legsel van de grauwe vliegenvangers, dit waren echt de laatste jongen. Uiteraard heeft Rob ze weer geringd:

Zeer hoopvol is het feit dat er af en toe ooievaars op het nest staan. Want wie weet, in het volgende voorjaar komen hun jongen terug en gaan nestelen op deze comfortabele plek naast het torenfort:

En heel mooi staat tussen het riet het koninginnekruid te bloeien. Veel bezoekers maken gebruik van deze late bloeier:

Bijen steken, jonge grauwe vliegenvangers en veel gras

Lieuwe was aan het maaien en daar waren de bijen absoluut niet blij mee, zo vlak bij hun kasten! Met als gevolg dat Lieuwe veel werd gestoken en alleen maar door kon gaan als hij een grote plastic zak om zich heen deed! Daarna was er koud bier!

Zo hoog staat het gras vlakbij de huiszwaluwentil. Helaas vliegen er nog geen huiszwaluwen omheen. Een paar keer per dag hoor je wel de huiszwaluwen roepen, maar dat komt uit de geluidsinstallatie!

Vlak naast de lamp zit een kleine buis en daar had de grauwe vliegenvanger haar nest in gemaakt! Niet te geloven! Vorige week zijn ze geringd en deze week waren ze alweer uitgevlogen.

Als je goed kijkt zie je de ring

Op Uitermeer vliegen echt niet de enige grauwe vliegenvangers, want ook bij de buren José en Lieuwe was een nest!

Een paar jaar geleden zat op het Fort een kleine schildpad! En tot onze verrassing zagen we een grotere schildpad in de kom achter het Infocentru. Die probeerde op een balk te klimmen. Dezelfde?

Tsja, wat doe je als je een jonge vogel helemaal alleen ziet zonder ouders, je wilt haar/hem redden. Dus neem je de kleine mee naar het Infocentrum. Daar weten ze meer.

Hé, een grauwe vliegenvanger! Waar zag je die? Bij de kanonremise! En dus is het daar weer heen gebracht en hopelijk vinden de ouders het terug! Dan wordt het weer lekker vol gestopt met vliegen en over een paar weken, op weg naar Afrika!

 

 

 

Een wachthuis en natuurnieuws

Om te laten zien dat er in de jaren vijftig wacht werd gelopen op Fort Uitermeer, hebben Ruud, Theo en Lieuwe samen een wachthuis gemaakt. Kleurige entree van het terrein. En weer een stuk geschiedenis herleeft.

Inmiddels hebben we hard gewerkt aan 2 broeihopen voor ringslangen op het terrein. Over 2 jaar kunnen we zien of er ook ringslangen in hebben gebroed. We gaan nog wat takken in de hopen steken zodat de ringslangen langs de takken goed de hoop in kunnen kruipen.

Wat een ontwikkeling zien we in de nestkasten, het 1e ei, daarna broeden en dan de jongen. En dat allemaal in 5 weken tijd! Gelukkig hebben we dit jaar al heel wat mezen uit zien vliegen, en er komen er nog meer.De spreeuwen zijn allemaal uitgevlogen op 9 na, die lagen volgroeid en dood in 2 nestkasten. Waarschijnlijk zijn de ouders gedood, bijvoorbeeld door een roofvogel gepakt of doodgereden.

We hebben weer een wijngaardslak gevonden, even rond laten lopen en dan op een boom gezet

Nog een mooi beeld, het laatste voor vandaag: de bloeiende meidoorn:

Eieren, spreeuwen en oranjetipjes

Toen we rondliepen voor de netkastencontrole, zagen we meer oranjetipjes dan we vorig jaar hadden gezien. Er stonden ook veel pinksterbloemen en die zijn belangrijk, want daarop worden de eieren afgezet.

En de meerkoeten uit het kunstwerk hebben jongen, 4 stuks! Twee zwommen met moeder en twee met vader mee om gevoerd te worden en te leren hoe het moet. Je ziet ze tussen de “zwerfkeien” zwemmen.

Hierboven de spreeuwen. Ze groeien echt heeeel hard. Afgelopen dinsdag heeft Rob Moolenbeek ze geringd.

Dit zijn mezeneieren, lekker onder de veren als de moeder weg is, zij bedekt de eieren als ze zelf gaat eten. Wij hebben ze even weggehaald om de foto te maken, daarna hebben we ze weer toegedekt.

En prachtig bloeit het daslook, geurig als uitjes. Er komen er steeds meer. Volgende keer foto’s van de twee broeihopen die we hebben gemaakt, voor de ringslangen.

Nestkastenronde en tulpen

Zodra het invulboekje van de Vogelwerkgroep in de bus was gevallen, wilden we alle nestkasten gaan bekijken of er al iets gebeurde! Dus 16 maart de ladder gepakt en op weg! Het was duidelijk nog te vroeg, er was nog geen sprake van nestbouw! Maar afgelopen dinsdag 20 april hadden er heel wat vogels flink gewerkt aan de nesten, 20 kasten nog niet bezet, 33 eieren, van spreeuwen en mezen. En de boomklever zat op het nest, was ze aan het leggen of al aan het broeden? 

Hierboven zie je een nestkast met een flink spechtengat, en daarnaast een nestkast voor een grauwe vliegenvanger (die nog terug moet komen uit Afrika) waar een roodborst bezig was geweest met nestbouw!

De tulpen en heeeel veeeeel speenkruid

En hier zijn de mensen van RTV Noord-Holland bezig met opnames in het Torenfort, de helmen moeten nog worden opgezet, Marijke en Joop hebben ze laten zien wat een prachtige natuur op het terrein al te zien is en wat er allemaal nog gaat komen! 

De broeihopen voor de ringslangen zijn in voorbereiding, 4 mei gaan we ze maken!

Een lenteklokje aan de oever

Een meerkoetennest in een kunstwerk

Tot onze verrassing is een meerkoet bezig met het maken van een nest in het kunstwerk dat in de keerkom ligt! Elke keer wat meer takjes erbij! We zijn benieuwd!  

En in de nestkasten zijn koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen en een boomklever al een nest aan het bouwen. De boomklever is naar een andere nestkast verhuisd, omdat de grote bonte specht een flink gat had gehakt in de nestkast van vorig jaar. Hoe weten we dat het de boomklever is? Er liggen stukjes dennenschors onderin de kast.

De scilla’s komen tevoorschijn:

En Marijke wandelde een paar dagen geleden over het terrein en ontdekte een ringslang!

Werk aan de winkel voor ons, we gaan een broeihoop voor de ringslangen maken!

A.s. dinsdag gaat het zonnepaneel met geluidskast bevestigd worden aan de huiszwaluwentil! Het geluid is geprogrammeerd en zal gedurende de dag een paar keer worden afgespeeld! De huiszwaluwen zijn nog niet in het land, dus we zijn op tijd!

24 Februari 2021 het plaatsen van de huiszwaluwentil

Tot onze grote blijdschap was de huiszwaluwentil helemaal klaar en had de firma Griffioen tijd om de paal in de grond te drukken, 3m en de til er bovenop plaatsen. ’s Morgens om 8:30 uur stonden mensen en machines klaar om de klus te klaren. Aan de paal werd nog een potloodpunt gezaagd zodat ie makkelijker de grond in kon gaan.Op dit punt op Uitermeer was de grond moerassiger en lag er geen puin in de grond.

De paal zat tot ongeveer 1,50 m in de grond, toen de machine spontaan met de wielen omhoog ging. De conclusie: een zandlaag, ondoordringbaar. Gelukkig hadden Vincent en Jan daar een oplossing voor: een waterlans, met generator. Heen en weer naar het bedrijf om de beide op te halen. Een deel in het water en een deel in de grond. De druk opvoeren en als een potloodje ging de paal de grond in! Nu de til!

Heel voorzichtig worden de banden om de til gelegd, ondertussen doen wij de kunstnesten in een kruiwagen en rijden die ook naar de plek! Het spannendste moment van de dag: de til hangt boven de paal en komt zachtjes op haar plek! Dan gaan de kunstnesten omhoog en Vincent draait ze alle 12 vast! We zijn allemaal heel erg trots! Laat de huiszwaluwen nu maar komen!

Braakballen en cameravallen en KernmetPit

Elk jaar haalt Edo Goverse van RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) de braakballen op van de kerkuil die in het Fort rust. Hij heeft ze helemaal uitgeplozen en daarin zaten de botjes van de volgende prooien:

 

30

bosspitsmuis

15

dwergmuis

14

huisspitsmuis

10

aardmuis

9

bosmuis

7

dwergspitsmuis

6

waterspitsmuis

5

rosse woelmuis

5

vogel

3

bruine rat

1

woelrat

83

veldmuis

188

totaal

   

 Zo weten we wat er op en bij het terrein rondloopt. Om meer te kunnen zien heeft Edo 2 cameravallen geplaatst op minder zichtbare plaatsen om te zien wat er nog meer rondloopt, ’s nachts:

En wat er overdag rondloopt:

Bijzonder om zo nog meer te weten te komen van de natuurwaarde van het terrein van Fort Uitermeer.

Gefeliciteerd! Jullie hebben het gehaald! Afgelopen jaar is het gelukt om, ondanks alles, jullie dromen voor de buurt te realiseren. Ja, het is inderdaad gelukt, we hebben € 1000,- verdiend met onze deelname aan Kern met Pit met onze huiszwaluwentil:

Het dak zit erop en  alle kanten zijn in de ruwe verf gezet.

En de komende weken, binnen de regels, doorwerken zodat de til eind februari kan worden geplaatst!

Een nieuw nest voor de ooievaars

Hierboven kun je goed zien dat het ooievaarsnest er slecht aan toe was, dus na flink wat informeren links en rechts, gaan Engbert van Oort en Willem-Jan aan de slag om de nestgelegenheid weer optimaal te maken.

Vlak naast het nest staat een wilg, de leverancier van de wilgentakken. Een aantal takken worden gesnoeid en op de grond neergelegd.

Als de krans klaar is, snoeien Engbert en Willem-Jan de uitstekende takken weg en dan begint de klus: naar boven.

Daarna gaan er losse takken van de wilg en van een eik naar boven in een emmer. De losse takken vullen het oude nest op en zijn een goede bodem.

De blaadjes aan de takken zijn ook goed om het nest te vullen, die vallen vanzelf af en zorgen voor een dichtere bodem. Tot slot doet Engbert een emmer met witsel, met afwaskwast naar boven. Willem-Jan doopt de kwast in het witsel en strooit het uit in het nest. Dat was best moeilijk, maar hup over de rand en in het nest gekwakt. Nu denkt de ooievaar: Aha, een gebruikt nest!

Wat een mazzel dat we nu weer een prachtig nest voor de ooievaars hebben! Heel veel dank aan Engbert en Willem-Jan, ervaren ooievaarsnestbouwers! Wie maakt de wegwijzers voor de ooievaars?

Voor de ijsvogels een nieuwe wand

Op het terrein van Fort Uitermeer zijn 2 ijsvogelwanden, maar die begonnen te vervallen. Op aanraden van Jelle Harder, de ijsvogelspecialist in onze regio, zijn we aan de slag gegaan om een nieuwe wand te plaatsen.

Bij Plofhuis 15 lagen sterke pallets, die we hiervoor mochten gebruiken. Zoals je op de foto’s kunt zien, waren de pallets behoorlijk zwaar en moesten met z’n vieren worden gedragen. Van tevoren was de plek bepaald en vrij gemaakt. Hup, aan de slag.

Een week later constateerden we dat de wand te hoog was. Dus werden de palen eruit gehaald en werd de wand opgehesen. Aan de onderkant werd een stuk afgezaagd en daarna kon de wand weer zakken, de palen erin en kon de wand worden geschoord.

En dan de laatste klussen, de schoring ingraven, vastzetten en daarna weer ingraven. En volgende keer kan de grond worden gestort en is de wand helemaal klaar. Heel bijzonder was het dat een ijsvogel langs kwam vliegen toen we met de wand bezig waren! Er wordt op ons gelet.

Ondertussen is Dick bezig om het blad in toom te houden.

André en Marlies hangen een gevallen nestkast op.

Op het dak van het Paviljoen zijn zonnepanelen gelegd.

En een geschubde inktzwam laat zich zien op de parkeerplaats. Voor de natuur wordt goed gezorgd op Fort Uitermeer.

 

 Kardinaalsmuts, ridderzuring, bundelzwammen en takken

Zo maar midden in het bos een kardinaalsmuts! We waren op zoek naar paddenstoelen en ineens deze rode bloemen tussen het groen. Bloeit ze nu weer? In het voorjaar hebben we het niet gezien, maar, ja, dan zijn we de nestkasten aan het bekijken!

Inmiddels ben ik achter de naam van de paddenstoel gekomen die achter het Infocentrum stond, 2 weken geleden. Plooivoetstuifzwam, zie hierboven, 2 weken ouder. Ongeveer 15 cm groot is deze paddenstoel!

Rond de keerkom hebben we allerlei grassen ingezaaid en om die volgend jaar beter te laten uitkomen, hebben we de ridderzuring uitgestoken, met wortels en al! Lekker warm werk, volgende week verder.

Op de berg achter het restaurant werd hard gewerkt om takken te hakselen en het hek te repareren nadat er een boom omgevallen was. Ook een lekker warm werk!

 Zwanen in de zwaaikom

Op een ochtend loop je het terrein op en zie je dat in de zwaaikom een hele familie knobbelzwaan aan het foerageren is. Moeder, vader en 5 jongen! Ze zijn de hele dag gebleven! Deze weken zijn we druk bezig met onkruid wieden, snoeien, blad blazen, maaien en een boomschijf geschikt maken als insectenhotel.

Voor Open Monumentendag op 12 september hebben we Plofhuis 2 ingericht, zodat allerlei kunst tentoongesteld kon worden en Plofhuis 7 ingericht met weer een stukje historie van Fort Uitermeer.Bovendien was in de werkplaats van het Infocentrum een deel van de huiszwaluwentil te zien!

Vanmorgen hebben we met Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep in het Gooi onze ijsvogelwand bekeken en plannen gemaakt voor de restauratie.

Toen een paar vrijwilligers de goten aan het schoonmaken waren, vonden ze tussen de brandnetels deze prachtige paddenstoelen. Als je je ladder steeds verzet, ontdek je nog eens wat!