Blog

 Lenteklokje, steun voor een meidoorn, bloeiende sleedoorn

Aan de waterkant, tegenover het Torenfort stond dit dappere lenteklokje.Volgende week ga ik kijken of er al meer boven de grond zijn gekomen.

Doordat Plofhuis 9 vorig jaar is weggehaald, was deze meidoorn behoorlijk scheef gaan staan. Vandaag ging iedereen aan het werk om de boom weer recht te zetten en te steunen. Terwijl je aan het werk bent, luister en kijk je om je heen. Dinsdag hoorde ik een alarmerende buizerd, het is nu de tijd om een partner te zoeken en een nest te bouwen. Waarschijnlijk hebben we de nestlocatie gevonden, volgende week met verrekijker en telescoop de plek even goed bekijken!

Gelukkig was het dinsdag wat rustiger weer, dus konden we een grote ronde maken om het terrein! Johnny had verteld dat er een prachtige witte boom in bloei stond; ik had in een mail gelezen dat de sleedoorn al bloeide! Op zoek naar de sleedoorns. Aan de Vechtkant staan sleedoorns, helaas dat was de noordkant, dikke knoppen, nog geen bloei te zien. Toen naar de andere kant, bij de ingang en ja, daar stonden ze prachtig, in de zon, te bloeien.

 

 

Takken en vleermuizen en sneeuwklokjes

Op een morgen, twee weken geleden kwamen we bij het Infocentrum en toen stond er een hoogwerker en was Gerrit bezig om alle dode takken uit de bomen te halen en te controleren hoe de stand van zaken was met de bomen. Hij constateerde dat er veel dode takken in de essen zaten, dus die deden mee aan de essentaksterfte. Gelukkig stonden er ook onaangetaste essen tussen! Gerrits conclusie was dat de aangetaste essen gewoon kunnen blijven staan.

Het was duidelijk wat de werkzaamheden voor ons zouden zijn! Lekker bij elkaar leggen, hakselen en de takkenrillen vullen!

Daar krijg je het lekker warm van! De medewerkers van Natuurmonumenten hebben de vleermuizen geteld in de kanonremise, want die zijn nu in winterslaap!

8 watervleermuizen

1 baardvleermuis

1 gewone grootoorvleermuis

1 ongedetermineerde vleermuis.

In het torenfort waren geen vleermuizen. Het aantal vleermuizen was toegenomen en dat komt zeker doordat de kanonremise is aangeaard, de vochtige omstandigheden zijn verbeterd!

De sneeuwklokjes staan er prachtige bij! Bossen overal, het worden er steeds meer!

En de eerste nieuwe nestkasten voor de grauwe vliegenvangers zijn opgehangen! We zijn ruim op tijd! Ook waren er door de storm 2 nestkasten van de bomen gevallen, 1 hebben we meteen weer opgehangen en de andere krijgt een nieuwe lat, aan de achterkant, want die was verrot! 

 

Nieuwe nestkasten en winter op het fort

 Zoals je ziet, wordt er al hard gewerkt om de nestkasten aan te vullen en te vernieuwen. Deze week hebben we een nieuwe spreeuwenkast opgehangen, rechts op de foto. De andere nestkasten zijn voor de grauwe vliegenvangers!

Ook zijn we druk bezig om een presentatie te maken voor de Kern met Pit-dag. Kern met Pit is een initiatief van KNHM foundation en ingenieursbureau Arcadis. We hopen hiermee een subsidie voor de huiszwaluwentil te krijgen.Ruimte voor huiszwaluwen op Fort Uitermeer en voor Weesp.

En nog wat winterse beelden:

Goois nestkastonderzoek