Blog

Tulpen op Uitermeer


Als je langs de nieuwe paden loopt, vlakbij Plofhuis 7, kan je deze prachtige wilde tulpen zien, geplant door de leerlingen van de Kors Breijerschool in Weesp.

De koolmeesjes zijn druk bezig om hun nesten in de kasten maken. Ze vliegen eerst met mos, zodat het een lekker dikke laag wordt en daarna met zachter materiaal, wol bijvoorbeeld en als laatste de veertjes! Dan is het nest klaar! Zo hebben we gisteren al veel nestkasten gezien, sommige al met eieren (32 in totaal. Dus goed voelen tussen de veertjes of er al eieren tussen liggen.

Ja, wat is dit? Gevonden bij het opruimen van takken langs de paden!

sleedoorn langs het pad aan de Vecht

Even wat verder lopen, na het ooievaarsnest en dan zie je de sleedoorn bloeien, originele begroeiing van een fortomgeving, net als de meidoorn, die bloeit later.

En dan nog een vers klein koolwitje op een witte dovenetel. Dat heb ik gisteravond geleerd van Kars Veling, die een lezing over vlinders hield. Koolwitjes overwinteren als pop!

Zwaaikom en een roodborstje

Het water uit de Vecht stroomt de zwaaikom in. De eerste wilde eenden hebben het ook gezien en zijn al op zoek naar een nestplek. Waar nu nog de grond zwart is, komt gras, we zijn al een mooi grasmengsel aan het inzaaien: gewoon truisgras -  rote vossenstaart -  gewoon reukgras - bevertjes - kamgras -  schapengras - rood zwengras (van de Cruydthoeck).  Bovenaan, tegen de bosrand, zaaien we een bloemenmengsel, zeer aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.  De toegangsweg naar het Paviljoen Uit&Meer had heel wat gaten opgelopen door de zware wagens, die daar hebben gereden, voor de wederopbouw, dus de gaten moesten worden opgevuld.

 

En daarnaast konden er weer takkenrillen worden verhoogd, stenen worden geruimd en de natuur op het terrein wordt steeds meer wakker. Een roodborst zoekt insecten tussen de stenen en in de losse grond.

De katjes worden steeds dikker!

Zelfs een klein hoefblad op een oude meerpaal in de fortgracht.

De blauwe scilla’s laten hun mooie, blauwe kleuren zien.

En tot slot nog een trilzwam op een tak!

 

Op de bank


Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat!  Vandaag was het eindelijk zover, de bank kon op haar plaats worden gezet! Tijdens de werkzaamheden liepen er twee wandelaars langs die wel op de bank op de Uitermeer-Expres rondgereden wilden worden, maar helaas, aan dat verzoek kon niet worden voldaan.

Wondertje tussen de oude bladeren

Na de 1e nestkasten-controle-route hadden we er een op de grond en een in het water gevonden, dus die moesten weer worden opgehangen!

De takkenrillen zijn hersteld en opgehoogd. De paden zijn van verse houtsnippers voorzien en we hebben tussen het werk door weer met veel plezier het nieuwe Paviljoen kunnen bekijken!

Op het terrein zijn nieuwe bomen geplant, waar bijen en vlinders heel blij mee zullen zijn:


Vroeg bloeiende hazelaar                                  Bijenboom: voor bijen en vlinders

Wij, de vrijwilligers, waren niet de enigen die aan het werk waren:

En als laatste, toch nog wat meer voorjaar:

 

Voorjaar?

Toen ik dinsdag het terrein op reed, knalden de sneeuwklokjes me tegemoet!