Hoe Phoenix uit de as herrijst op Uitermeer.

 

 

Het verhaal van de vogel die uit as herrees om nog mooier en sterker tevoorschijn te komen wordt opgevoerd aan de oevers van de “Noordelijke Vecht Vallei” vlak bij Weesp.

Bij Fort Uitermeer is na een prachtig en heel druk Pinksterweekend het Paviljoen Uit & Meer afgebrand. Nu, enkele dagen later, blijken alle liefhebbers van deze prachtige plek aan de Vecht de handen in een te slaan om samen een nieuw paradijs te bouwen. De exploitanten Marius en Yvonne, de mensen van het eerste uur van de Stichting Uiteraard Uitermeer, de Gemeente Weesp, verzekeraars, toeleveranciers en alle gasten die steentje voor steentje bijdragen aan deze fantastische plek vinden elkaar in een nieuwe beweging om in Paviljoen Uit en Meer zo snel mogelijk weer te kunnen genieten van het leven en elkaar.

Een tijdelijke voorziening van waaruit Marius en Yvonne met hun team de gasten weer kunnen voorzien van een “natje en een droogje” komt als eerste terug. Er wordt nu veel overlegd en met handen over harten gestreken om het onmogelijke voor elkaar te krijgen.

Weesp is het middelpunt van een bestuurlijk en burgerlijk wonder dat ontstaan is op een prachtige slinger in de Vecht. “stay tuned”!

 NH nieuws:

www.youtube.com/watch?v=NZGmEAhPYoo&feature=youtu.be

www.youtube.com/watch?v=BQ4AsfZ5Cx8

Uit: Het Weespernieuws

Foto: Bastiaan Miché

Uit & Meer wordt snel herbouwd

Door Sjoerd Stoop

WEESP Restaurant Uit & Meer, dat in de nacht van maandag op dinsdag geheel door brand werd verwoest, wordt zo snel mogelijk herbouwd. Dat zeggen Niek Roozen van de Stichting Uiteraard Uitermeer en restaurantuitbater Marius Heslenfeld op de ochtend na de brand. De bouwer is al gebeld.

De rook van de brand is amper opgetrokken en er moet vanzelfsprekend nog veel geregeld worden met de verzekering en noem maar op, maar Roozen en Heslenfeld willen na de brand vooral vooruitkijken. "Want hoe triest dit ook is, we moeten verder", weten ze.

Dat de brand zo vlak voor het hoogseizoen plaatsvindt, maakt het natuurlijk extra rampzalig. Toch willen de twee nog niet zeggen dat hun seizoen meteen is verpest. Roozen: "Het zal voor ons allemaal een heel ander seizoen worden dan normaal. Maar als het aan mij ligt wordt deze troep heel snel weggehaald en gaan we plannen maken voor de herbouw. Als alles loopt zoals het moet lopen, kan het restaurant er over twee maanden weer staan. Daar moeten we voor gaan. We hebben al contact gehad met het bouwbedrijf dat het restaurant zeven jaar geleden voor ons neerzette. Ze gaan er alles aan doen om onze herbouw tussen al hun projecten door in te plannen. Dat is al een fijn begin."

Van restaurant Uit & Meer is alleen nog verkoold hout over

Verslagenheid heerst na de grote brand die restaurant Uit & Meer maandagnacht verwoestte. De grote vraag is hoe de brand is ontstaan.

Hoe snel het eventueel ook zal gaan, de heropbouw van restaurant Uit & Meer zal nog een hele klus worden. Het vuur heeft het restaurant tot de grond toe doen afbranden. De volgende ochtend waren er alleen nog een berg verkoold hout en zwartgeblakerde golfplaten over. De brand begon maandagnacht rond half twee. De vlammen sloegen al snel uit het houten pand. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plaatse, maar er bleek geen redden meer aan. De brandweer concludeerde meteen al dat het pand als verloren moest worden beschouwd. Restaurantuitbater Marius Heslenfeld vertelt dat het vuur zich razendsnel uitbreidde. "Op het moment dat ze me wakker belden dat er brand was, bleek het restaurant al niet meer te redden. Dat zegt genoeg." Pand onlangs nog met vlag en wimpel door keuring brandweer.

Mede-eigenaar Niek Roozen van de Stichting Uiteraard Uitermeer stond de hele nacht op enkele meters afstand van de brand. "Je kunt je voorstellen dat het een heel triest gezicht was. We hebben met z’n allen zo hard gewerkt aan het restaurant en de rest van het Uitermeer-terrein en dat maakt dat het heel erg pijn doet. Je merkt het nu misschien niet aan me, maar zeker vannacht was ik best emotioneel. En met mij natuurlijk ook de anderen. Je ziet toch een deel van je werk verloren gaan."

Alle betrokkenen hadden het dinsdagochtend vooral druk met het opnemen van de schade. Ondertussen kwamen er veel mensen langs om ze een hart onder de riem te steken. Het doet ze zichtbaar goed. "Gezegd moet ook worden dat we vannacht supergoed geholpen zijn door de brandweer en de politie. Ze hebben heel erg hun best gedaan."

De voornaamste vraag die na de brand leeft is vooral hoe het vuur heeft kunnen ontstaan. De politie gaat niet uit van brandstichting. Roozen: "We hebben zelf van de brandweer te horen gekregen dat waarschijnlijk kortsluiting in de meterkast de oorzaak is. Het pand is onlangs nog van top tot teen gecontroleerd door de brandweer. Alles bleek toen op orde."

Restaurant was eerste resultaat Uiteraard Uitermeer

WEESP Restaurant Uit & Meer was een van de eerste resultaten van 'Uiteraard Uitermeer', het grote plan voor de herbestemming van het gebied rond Fort Uitermeer.

Het gebied rond het fort was jarenlang verlaten en vergeten. Totdat de eigenaar, de provincie Noord-Holland, het na een prijsvraag over de herontwikkeling gunde aan een groep roeiende Weesper vrienden. Ze roeiden met hun sloep met grote regelmaat langs het fortterrein, zagen een verborgen parel, maakten plannen voor de herbestemming en namen het terrein daarna flink onder handen. Het ging compleet op de schop.

Het restaurant opende zeven jaar geleden de deuren en bleek al snel een geliefde plek voor veel wandelaars en fietsers. Het was ook de financiële aanjager voor de rest van het plan, dat Fort Uitermeer cultureel en historisch weer op de kaart moest zetten.

De afgelopen jaren kreeg Uitermeer steeds meer vorm. Naast het restaurant kwam er onder meer een bezoekerscentrum voor toeristen. Twee jaar geleden werden nog een sloepenhaven en een grote parkeerplaats geopend, afgelopen september volgde minitheater Plofhuis7, waar regelmatig theatervoorstellingen gehouden worden en dat afgehuurd kan worden voor bijvoorbeeld lezingen.

De Stichting Uiteraard Uitermeer was al druk met de volgende stap: het blootleggen van een oud sluizenstelsel. Dat moet ondanks de brand van het restaurant gewoon doorgaan.

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Paviljoen Uit & Meer voor lunch of diner.