Jazzseizoen in plofhuis 7 afgesloten met Rosenberg trio
Rosenberg trio met Herbey Hankock
Spetterende opening jazzseizoen ‘Plofhuis7’
Zondagmiddag 16 september beleefden ruim 50 bezoekers op Fort Uitermeer een spetterende opening van het jazzseizoen 2018-2019. Het ‘Michiel Buursen Trio’ zorgde er samen met solist Thijs van Otterloo op saxofoon voor dat bijna het dak eraf ging van het Plofhuis.
https://www.youtube.com/watch?v=9Fed3ud57GQ&feature=youtu.be
Waterrecreatiefestival Provincie Noord Holland
https://uiteraarduitermeer.nl/evenementen/overzicht-gehouden-evenementen#sigProId4d32a786db
Simone Honijk Kwartet
Op 29 april 2018 speelde in Plofhuis 7 het Simone Honijk kwartet met gastsoliste Ellister van der Molen op trompet
www.youtube.com/watch?v=JawYQVzheQQ
Flip van Doorn
Op 15 mei hield Flip van Doorn een lezing in Plofhuis 7. In zijn boek "De eerste wandelaar" vertelt Flip van Doorn het verhaal van Craandijk en van zijn tijd, van de ontdekking van het belang van natuurbehoud en monumentenzorg, de opkomst van nieuwe vervoermiddelen en van het toerisme. De lezing "Waarom wij wandelen" sluit aan bij het boek. Van Doorn diepte de thema's verder uit en ging met zijn publiek het gesprek aan over onze diepste drijfveren. Wandelen blijkt veel meer dan alleen een plezierig tijdverdrijf.
"Michiel Buursen Trio"
Op zondag 25 maart was er een optreden van het Michiel Buursen Trio.
Boekpresentatie "De lagere school"
Dinsdagavond 23 januari 2018, aanvang 20.00 uur – een lezing door auteur Wim Daniels, bekend van radio en TV, over zijn nieuwe boek “De lagere school’ - Een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag, vlijt .
Prijs van een toegangsbewijs bedraagt € 7,50. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of via de bibliotheek (per 2 januari) waar men tegen contante betaling een toegangsbewijs kan kopen.
Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=FEOQhJMq-6E
100 jaar (na) de Russische revolutie
Honderd jaar geleden vond de Russische Revolutie plaats en kwam Lenin aan de macht. Op 12 december 2017 gaf dhr. Dick Salfischberger een lezing over deze omwenteling met als titel:
"100 jaar Oktoberrevolutie: een geschiedenis van het Sovjet-socialisme."
Drs. Dick Salfischberger studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en heeft enige jaren als docent aan de UvA gewerkt. Naast docent economie aan het Keizer Karel College is hij sinds 1996 als docent actief voor de HOVO. Hij is met name geïnteresseerd in totalitaire stelsels, de Sovjet-Unie en het Derde Rijk.
Honderd jaar OktoberrevolutieIn 1917 grijpt Lenin in Rusland de macht en begint hij met de opbouw van een samenleving waarin de mens, na duizenden jaren in de historische nacht te hebben gedwaald, eindelijk zijn lot in eigen handen zou nemen; als de mens maar begreep hoe de geschiedenis zich met ijzeren noodzaak zou moeten ontwikkelen dan restte niets dan het paradijs, de stralende toekomst lag om de hoek. Lenin was dan de Messias die het Laatste Oordeel in de geschiedenis verkondigde.
Maar al direct na de revolutie neemt Lenin Rusland in een ijzeren houtgreep en zijn er miljoenen doden te betreuren. De intrigerende vraag is dan of Lenin door de omstandigheden gedwongen werd zijn toevlucht tot terreur te nemen of dat deze terreur te verklaren is vanuit de theorie van het socialisme, met andere woorden: is socialisme zonder een vorm van staatsterreur denkbaar.
Wat waren dan de praktisch denkbeelden van de marxistische denkers? Had men enig idee hoe de socialistische samenleving moest functioneren? Was de revolutie van Lenin meer dan een in zijn uitvoering afschuwelijk populistisch antwoord op de vragen die met de Franse Revolutie ( de oplossing van het sociale vraagstuk!) en de Verlichting op de agenda van de moderne mens werden geplaatst?
Het Sovjet-socialisme was, net als het fascisme- waaraan ook aandacht wordt besteed – een radicale poging het Kwaad te benoemen en te vernietigen. Hoe het Kwaad bestreden diende te worden, dat wisten de communisten vrij goed. Het socialistisch alternatief echter bleek een nachtmerrie en bracht het volk waarheen zij niet wilden.
De collectivisatie van de samenleving, de Goelag, de Tweede Wereldoorlog (de strijd tegen Hitler), Stalin, Chroesjtsjov, Gorbatsjov; de geschiedenis van de Sovjet-Unie: naar de poorten van de hel.
De vogeltrek
Donderdag 23 november 2017, gaf Ton Eggenhuizen, de bekende stadsecoloog van Almere een prachtige presentatie en lezing met als titel: ‘ De vogeltrek: Waarom trekken vogels en hoe vinden we hun weg’. Een boeiende en goed bezochte avond over vogeltrekonderzoek.
Nacht zonder mama
De kinderen in groep 7 en 8 van de Jan Woudsmaschool in Driemond gingen in de nacht van 15-16 september op het terrein van Fort Uitermeer hutten bouwen van afvalmateriaal. Daarin gingen zij een hele nacht slapen ZONDER HUN MAMA, net als de kinderen in Zuid Afrika die geen mama hebben die liefdevol voor hen kan zorgen en die hen niet iedere dag goed eten en goed onderwijs – en daarmee een goede toekomst – kan geven. Het doel wasom geld in te zamelen voor het Nosa project van Kinderfonds Mamas in Zuid Afrika. Zie ook http://nachtzondermama.nl/
Open monumenten dag: Poppen op het fort / opening Plofhuis 7
Op zaterdag 9 september organiseerde de Stichting Uiteraard Uitermeer het evenement ‘Poppen op het fort’ Er kwamen 9 poppentheaters die voor alle leeftijden, zowel binnen als buiten, optredens verzorgen. Daarnaast was er een kleine ambachtenmarkt en een fototentoonstelling met grote luchtfoto’s van 10 forten van de Stelling van Amsterdam. Tevens vond de officiële opening plaats van podium ‘PLOFHUIS 7’.
https://uiteraarduitermeer.nl/evenementen/overzicht-gehouden-evenementen#sigProId0ea7e4393e